Blik voor een vogelhuisje. Foto: Jaap de Boer
Blik voor een vogelhuisje. Foto: Jaap de Boer Foto:

Blik voor een vogelhuisje

GEESTEREN - Ik heb afgesproken met mijn buurman Gerald, dat als ik hem 7,5 kg aan blikjes (aluminium) breng, krijg ik van hem een vogelhuisje (zie # Zwerfvuil #HelemaalGroen #Geesterengld). Ik dacht dat zo even netjes geregeld te hebben, echter wat bleek, een blikje weegt maar zo'n 5 gram, dus heb ik er 1500 nodig voor een vogelhuisje!

Goed, een man moet een doel hebben, en sindsdien worden de blikjes verzameld hier uit het zwerfvuil in Geesteren (Gld) en omgeving. Helaas gaat dat best vlot, zoveel als het er zijn.

Ik ben zwerfvuilraper, deelnemer van het project GeesterenHelemaalGroen, maar ook een fervent fietser en het was me al eerder opgevallen hoe weinig blikjes er in Duitsland lagen, dit in tegenstelling tot de Nederlandse kant.

Ik nam de proef op de som en ging met mijn racefiets en rugzak een rondje Duitsland doen, 20 km vanaf hier tot de grens (oversteek Meddo), 40 km daar (Vreden-Oldekotte) en weer 20 km aan de Nederlandse kant om thuis te komen, alles over zoveel mogelijk landweggetjes. Het resultaat was 38 blikjes aan de Nederlandse kant en slechts vier aan de Duitse!! Ook heb ik daar een wandelaarster aangesproken en ze vertelde me dat er in Duitsland 0,25 eurocent statiegeld berekend wordt per blik, in te leveren in de supermarkt waar het direct verschrompeld wordt. Echter geldt dit niet voor het Nederlands blik, zei ze, dat heeft een andere barcode, en wordt niet geaccepteerd. Dat had ze zelf ook al ervaren. Kortom, er wordt daar minder blik weggeworpen én er wordt ook voor dat geld graag naar gezocht.

Geconcludeerd mag er dus ook wel worden, dat ik mijn zoekterrein voortaan moet beperken tot de Nederlandse zijde van de grens om ooit nog een vogelhuisje te kunnen bemachtigen.

Daarna nog een rondje Holterberg, 75 km met de racefiets met als resultaat 28 blikjes. Laatst hier buiten het dorp tijdens een zwerfvuilwandeling over vijf km drie zwarte vuilniszakken met 70 blikjes erin. Afgelopen maandag een rondje Haaksbergerveen, 65 km op de MTB, resultaat 47 blikjes, en nu dinsdag 30 blikjes tijdens mijn gebruikelijke zwerfvuilwandeling omgeving Geesteren! En dan woon ik nog wel in de Achterhoek, dit mooie stukje Nederland, hoe zal dat elders zijn?.

Bij deze poneer ik nu drie stellingen:
1. Het is de wet van de logica dat iedereen zijn blikjes weggooit, omdat de restinhoud altijd morst!
2. Het is de wet van de logica dat de fabrikant zoveel mogelijk in blik verkoopt, één richting verkeer product is het goedkoopst. Er komt dus steeds meer van.
3. Als gevolg van A en B mag geconcludeerd worden: dat er per direct statiegeld van € 0,25 op elk blikje moet komen! Er zal minder weg geworpen worden en er wordt ook graag verzameld.

#Zwerfvuil #HelemaalGroen # Geesterengld Nieuw record! Gevonden 70 (voornamelijk bier) blikjes in drie gedumpte zwarte vuilniszakken naast het Borculose kerkhof hier in Geesteren. Zou ik dan 19,25 euro verdiend hebben als er statiegeld op zat, of zou ik ze gewoon dan niet gevonden hebben?

Ik weet het, een statiegeldregeling gaat niet gunstig werken voor mijn te verkrijgen vogelhuisjes, ik zit net over de helft voor de eerste, maar gelukkig, alles wat er ligt aan blik zal nog niet werken bij een statiegeldregeling, dus heb ik nog heel veel ruimte. Gerald heeft negen vogelhuisjes voor me klaarstaan....


Jaap de Boer, Geesteren

GeesterenHelemaalGroen.nl

Afbeelding