Een ontspannen minister Ollengren (r) met naast haar gedeputeerde Bea Schouten in het BINX Smartility Werk-Café. Foto: Rob Weeber
Een ontspannen minister Ollengren (r) met naast haar gedeputeerde Bea Schouten in het BINX Smartility Werk-Café. Foto: Rob Weeber Foto:

Minister Ollengren bezoekt Beltrum en Groenlo

GROENLO/BELTRUM - Minister Kasja Ollengren van Binnenlandse Zaken bracht donderdag een bezoek aan de Achterhoek. Achtereenvolgens werden het Groenlose bedrijf BINX Smartility en een bewonersinitiatief in Beltrum bezocht. Het bezoek stond in het teken van het intensiveren van de samenwerking tussen Den Haag en de regio's. Via zogenaamde Regio Deals wil het kabinet samen met de regio's de brede welvaart voor Nederland stimuleren. Volgens Ollengren gaat het bij de Regio Deals om: "Het vergroten van de leefbaarheid en het benutten van economische kansen waardoor mensen aan een baan komen en in een betaalbare woning kunnen wonen."

Door Rob Weeber

"Het woord brede in 'brede welvaart' is met opzet gekozen, want welvaart is geen momentopname, noch een begrotingsitem dat in een statisch cijfer uit te drukken is. Het bestaat uit diverse, dynamische elementen die onderling ook nog eens samenhangen, zoals toekomstige leefbaarheid, wonen, werken en bereikbaarheid. Dit zijn thema's die in de Achterhoek al vanaf de agenda Achterhoek 2020 punt van aandacht zijn. De wens van het kabinet is dat de regio's via private en publieke partijen hun eigen regioportefeuille opstellen en beheren. Dat betekent dus dat ze er ook uitvoering aan moeten geven", aldus de minister.

Hoe houden we de Achterhoek Smart?
Tijdens het werkbezoek werd de minister ingelicht over de manier waarop de Achterhoek dat aanpakt. De verschillende private en publieke partijen in de Achterhoek zijn verenigd in het samenwerkingsverband Regio Achterhoek met daarbinnen een eigen Achterhoek Board. Kort samengevat gaat het om de driehoek Smart, Samen en Circulair. Smart gaat over slim werken, slim wonen en slim leren. Slim werken gaat over nieuwe, slimme technologie en innovatie. Dat moet voor een aantrekkelijk, toekomstig werkaanbod in de maakindustrie zorgen. Maar de maakindustrie in de Achterhoek bestaat grotendeels uit familiebedrijven met een sterke streekbinding. Werkgelegenheid is derhalve direct gekoppeld aan het aanbod van gekwalificeerd personeel en goede woonvoorzieningen. Circulair gaat over de nieuwe economie, duurzaamheid en hergebruik van grondstoffen. Samen slaat op samenwerking, een al eeuwen normaal verschijnsel in de regio.

Het bedrijf BINX Smartility en het bewonersinitiatief in Beltrum gelden als twee uithangborden voor de nieuwe Smart gedachte. BINX Smartility houdt zich voornamelijk bezig met de renovatie van utiliteitsgebouwen. Het bedrijf zet slimme technologie in en integreert deze binnen het bedrijfs- en productieproces. Zij levert een gebouw compleet digitaal op alvorens buiten aan de slag te gaan. BINX Smartility regelt het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van gebouwen. Monitoring van de energieprestaties bijvoorbeeld levert data op die elders weer ingezet kunnen worden. Jonge medewerkers, stagiairs en afstudeerders werken in kleine, horizontale projectteams samen in het Binx Smartility Werk-Café. Overlegruimtes bestaan uit roze gespoten zeecontainers. Het bedrijf gaat naar eigen zeggen mee met de tijd, leidt jonge mensen op die fouten mogen maken en creëert een stafloze werksfeer. Dat alles trekt jonge mensen aan. Door nieuwe technologie ontstaan ook nieuwe functies, zoals die van 'dronepiloot', voor kwaliteitsbewaking via drones.

Beltrum is een kleine, hechte gemeenschap die een Smart-oplossing voor de woonproblematiek in het dorp heeft bedacht. Via zogenaamde CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) hebben jongeren een betaalbare starterswoning kunnen realiseren. De gemeente Berkelland wees na sanering van het ABCTA-terrein de bestaande kavels aan jongeren toe om zelf in te vullen. Als 'nieuwe buurt' hebben de jongeren zelf de aanbesteding en bouw geregeld. Een ander mooi voorbeeld van CPO is de verbouwing van een school tot ouderenwoningen. De verbouwing stelde ouderen in staat in de kern te blijven wonen en tegelijkertijd bood het doorstroommogelijkheden voor huiszoekenden.

De pleidooien van de vertegenwoordigers van private en publieke partijen richting de minister waren zonder uitzondering gericht op de aandacht voor bereikbaarheid van de regio (A1, A15 ), woningbouw en aantrekking en behoud van (jong) talent. De maakindustrie verhuist niet, maar is wel het economisch hart van de Achterhoek. De economische profilering van de Achterhoek richting Den Haag in het kader van de Regio Deals is onlangs beloond met een toekenning van 20 miljoen euro subsidie.