De jubilarissen, zittend Femia Hilhorst (links) en Diny Klein Hazebroek, staand van links af Marry Scholten, Toos Zinger, Hetty Kulsdom, Willemien Hilhorst, Dineke Temmink, Alie Beltman en pianiste Sylvia Klaverstijn. Foto: PR
De jubilarissen, zittend Femia Hilhorst (links) en Diny Klein Hazebroek, staand van links af Marry Scholten, Toos Zinger, Hetty Kulsdom, Willemien Hilhorst, Dineke Temmink, Alie Beltman en pianiste Sylvia Klaverstijn. Foto: PR Foto:

Jubileum De Lofstem: zingen verveelt nooit

BORCULO - Christelijk Gemengde Zangvereniging De Lofstem uit Borculo bestond zaterdag 2 februari op de kop af vijftig jaar. Al vanaf de start in 1969 was duidelijk dat het geen kerkkoor moest worden maar een gemengd koor met christelijke overtuiging. Later zwakte dit standpunt iets af tot christelijke signatuur. Het kiezen voor een niet-kerkkoor had ook zijn uitwerking in de muziekkeuzes. Het repertoire door de jaren heen kenmerkt zich door een veelvoud aan stijlen, variërend van licht klassiek tot gospel en wereldlijke nummers van bijvoorbeeld Ramses Shaffy. Bovendien wordt er in het Nederlands en Engels gezongen.

Door Rob Weeber

Het koor bestaat anno 2019 uit meer dan veertig leden en er is een redelijke verhouding tussen dames en heren, zij het dat enkele dames mede de tenorpartij bezetten. Aan tafel zitten voorzitter Betsy Stronks, penningmeester Ineke Bulsink en dirigent Marianne Weenink. Marianne is sinds 2012 de vaste dirigent. Zij dirigeerde in een kleiner wordend koor waar op enig moment nog te weinig potentie aanwezig was voor haar eigen ambities. De vacature bij De Lofstem kwam op een goed moment en bleek een gouden greep. Marianne: "De Lofstem was een groot koor en de sfeer sprak me direct aan. De mensen zijn bevlogen en dat is mooi om te horen. Want sfeer is natuurlijk belangrijk, maar daarnaast is het ook mijn ambitie om een goede koorklank te hebben. Ik heb zelf al tien jaar zangles en dat stelt me in staat om de leden te laten horen wat ze niet goed doen en hoe het beter kan. Dat heeft de koorklank binnen onze groep enorm verbeterd. Het is echt niet zo dat we alleen maar nachtegaaltjes en bronstige baritons willen, maar uiteindelijk gaat het wel om de klank, om het resultaat. Niets voor niets is het doel van De Lofstem een koor te zijn waar genieten van zingen hoog in het vaandel staat, waar gezelligheid, saamhorigheid en omkijken naar elkaar een gewone zaak is. Maar voor een concert of optreden moet ook hard gewerkt worden. Die saamhorigheid en gezelligheid zie je ook terug in de trouw van het ledenbestand. Dit jaar zijn er enkele leden 25 of 40 jaar lid en zes zelfs 50 jaar lid."

'Die Holländer mit ihrem verdamten Kaffee'
Voorzitter Betsy Stronks is al lid sinds 1978 en Ineke Bulsink zelfs vanaf 1973, maar is er rond de eeuwwisseling wel een jaar tussenuit geweest. Het koor kan terugkijken op mooie tradities en optredens, zoals de jaarlijkse concoursen tussen 1973 en 1983 met in dat eerste jaar al een eerste prijs en 'uitmuntendheid' als resultaat. Een ander hoogtepunt was het concert op 1 november 1975 met de sopraan Klaziene van de Vinne als solist en J. Jansonius als pianist. Maar ook in de latere jaren bleef het koor op letterlijk en figuurlijk op sterkte. De uitvoering in partnergemeente Gescher op een zaterdagmiddag in 1994 bracht een cultureel schokje teweeg. "Die Holländer mit ihrem verdamten Kaffee", schijnt een Duitser geroepen te hebben die op zaterdagmiddag echt wel een biertje lustte. In 2015 heeft De Lofstem samen met een projectkoor de Mattheüs Passie uitgevoerd, een bewerking door Marianne van de samenstelling van Ger Hovius. Het laatste concert betrof een medley van Ramses Shaffy, begeleid door de vaste pianist van De Lofstem Sylvia Klaverstijn. Zij begeleidt het koor al dertig jaar. "Het was wederom hard werken, maar evenzeer enorm leuk om te doen", aldus de voorzitter.

Zaterdag 2 februari was de open receptie in de Melktap in Geesteren. Speciaal voor die gelegenheid had het koor een verrassing voor de aanwezigen, een flashmob. Het betrof uiteraard een lied en tevens oproep naar de aanwezigen om mee te zingen. De titel van het lied was: 'Zing met mij'. Marianne Weenink tekende voor een speciale tekst voor het einde van de receptie zodat het koor op een bestaande melodie van een Engelse psalm zingend de aanwezigen bedankten. Het jubileum is mede gesponsord door de fondsen Stichting Fonds 1813 en Fonds 1819. De eerstvolgende uitvoering van de Lofstem is op 31 maart in het muziekcentrum Borculo van Volharding in Borculo. De Lofstem treedt dan samen met het Achterhoeks Gemengd Koor uit Borculo en het Borculo's mannenkoor op. Tenslotte is De Lofstem op zoek naar nieuwe leden, mensen die plezier in zingen hebben en een aanwijzing niet schuwen.