Uitgaven en werkwijze bij zorgtaken onderzocht

BERKELLAND - Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. In Berkelland hebben de Voormekaarteams een belangrijke rol bij de uitvoering van dat beleid. Zij geven informatie en advies, maar schakelen ook ondersteuning in als er problemen in het gezin zijn en helpen bij het vinden van werk, ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Verder bieden zij de ondersteuning die nodig is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Die zorg is duur. Daarom is het voor de gemeente van belang een goed inzicht te hebben in de wijze waarop deze taken worden uitgevoerd en waar de mogelijkheden voor verbetering en kostenbesparing liggen. Dat wordt nu onderzocht.

Door Rob Stevens

Bijna een derde van de landelijke overheidsuitgaven zijn zorgkosten. Wethouder Marijke van Haaren werd in Berkelland afgelopen jaar geconfronteerd met een fors tekort van 1,7 miljoen euro. Die tegenvaller wordt voor een belangrijk deel verklaard door de uitgaven voor huishoudelijke hulp en de toenemende vraag naar dagbesteding.

Marijke van Haaren: "Er gaat veel geld in deze sector om. Daar moeten we kritisch naar kijken. Berkelland vergrijst, dus de kosten zullen verder stijgen. De verwachting is dat de uitgaven 12% harder stijgen dan de inkomsten richting 2030. Dat vraagt om een beleidsmatig antwoord. Dat is niet makkelijk. We hebben natuurlijk wettelijke verplichtingen. Wat we doen is voor mensen belangrijk en het wordt gewaardeerd. Ons primaire vertrekpunt is: 'Zorg voor wie dat nodig heeft'. We zetten in op wat echt noodzakelijk is. Wat dat praktisch betekent onderzoeken we op dit moment. De uitkomst is het uitgangspunt voor de hulp en ondersteuning die we bieden in 2020, met een sluitende begroting."

Het sociaal domein, zoals dat in ambtelijk jargon, heet kent veel partijen. Er is een scala aan zorgvragen met bijbehorend aanbod. De vraag stijgt en de kosten zijn hoog. En er zijn minder inkomsten vanuit het rijk. Welke ruimte heeft de gemeente dan? Het college zet in op preventie, algemene voorzieningen en zo nodig individueel maatwerk. Er moet dus eerst helderheid komen over de precieze taken die er liggen en de kosten. Dat is een voorwaarde om realistisch te kunnen begroten. En dat in het licht van een goede kijk op te verwachten demografische ontwikkelingen.

Het college zet in op preventie. Omdat het de inzet van zware, duurdere specialistische zorg voorkomt. De oprichting en het effect van Jimmy's in het jongerenwerk lijkt dat te bevestigen. Jongeren kunnen hier op een eigen plek initiatieven ontplooien en elkaar ondersteunen. De inzet van mantelzorgers en vrijwilligers is ook belangrijk. Die groep wordt meer ondersteund. En er wordt gewerkt aan verbetering van de sociale kaart: met informatie over waar je met welke vragen terecht kunt.

Zoals gezegd worden ook de werkzaamheden van Voormekaarteams tegen het licht gehouden. Zijn de intakegesprekken bijvoorbeeld niet eenvoudiger en minder arbeidsintensief te maken? De inzet van praktijkondersteuners jeugd bij huisartsen blijkt in Enschede besparingen op te leveren in de jeugdhulp. In Berkelland wordt dat nu ook gedaan.


Lees verder op pagina 7