Uitgaven en werkwijze bij zorgtaken onderzocht

Vervolg van de voorpagina

BERKELLAND - De gemeente Berkelland krijgt - mede door de vergrijzing - te maken met steeds hogere kosten voor het uitvoeren van de (wettelijke) taken op het gebied van zorg voor haar burgers. Daarom worden de werkwijze en de uitgaven tegen het licht gehouden, om te kijken waar mogelijk besparingen haalbaar zijn, zonder tekort te doen aan het streven naar 'Zorg voor iedereen die dat nodig heeft'.

En verder probeert Berkelland invloed uit te oefenen op het haar toegewezen budget en de uitkering uit het gemeentefonds. Nieuwe maatstaven zijn namelijk op komst. Er worden hier bijvoorbeeld meer kilometers gereden voor de uitoefening van zorgtaken dan elders in het land. Ook regionale samenwerking is van belang. Die is goed en levert veel op, bijvoorbeeld bij de gezamenlijke inkoop van jeugdhulp.

De wethouder benadrukt dat het gaat om lastige afwegingen waar niet altijd een pasklaar antwoord op mogelijk is. Van Haaren: "Maar er wordt aan gewerkt." Waar ze geloof in heeft is de opvang en zorg in multifunctionele centra, laagdrempelig en centraal gelegen. Voor meerdere doelgroepen met de inzet van vrijwilligers en professionele zorgverleners. De sector is in beweging, voor doelgerichte, efficiƫnte en betaalbare zorg.