De nieuwe kapschuur bij museum De Scheper. Foto: Peter Koopmanschap
De nieuwe kapschuur bij museum De Scheper. Foto: Peter Koopmanschap

Opening kapschuur tijdens open dag museum De Scheper

Museum nog op zoek naar een veldsmidse

EIBERGEN - Wethouder Anjo Bosman opent tijdens de open dag museum de Scheper op zaterdag 9 februari de nieuwe kapschuur en archeoloog Norbert toont de voortgang van de herinrichting van de afdeling Geologie.

De herinrichting van de afdeling Geologie van het museum is inmiddels in volle gang en de vrijwilligers hopen deze herinrichting in het voorjaar te kunnen afronden. Museum De Scheper is in het bezit van een bijzondere collectie, die men op een eigentijdse manier aan het publiek wil presenteren, zeker na enkele opzienbarende vondsten in de Eibergse grafheuvels. De bezoekers van de open dag krijgen gratis tekst en uitleg van de archeoloog van het museum.

Herman ter Maat en Jan Hamersteen, twee van de vrijwilligers die alles van de kapschuurbouw afweten, doen verslag: "De tekening is van Klaas de Jonge en wij hebben het binnenwerk afgebouwd en ingericht, het grove werk heeft bouwbedrijf Penterman gedaan. Wij zoeken nog een veldsmidse, zoals toentertijd door de smid gebruikt werd. De smid deed vroeger veel, van het ijzerbeslag van paarden tot reparatie van werktuigen en loodgieterswerkzaamheden. De haardplaten komen van oude boerderijen."

Een kapschuur is een schuur waarbij de buitenwanden gedeeltelijk ontbreken, vroeger ook wagenloods genoemd. De kapschuur van De Scheper herbergt een timmerwerkplaats en een smidse. Dankzij de realisatie van de schuur kunnen eindelijk de haardplaten, de dakpannen en de oude, lemen stenen optimaal - onder een afdak - voor de bezoekers tentoongesteld worden. De dakpannen en stenen werden in vroeger tijden door de steenfabriekjes rondom Eibergen met leem uit de leemputten gebakken.

Wie het museum wil steunen, kan donateur worden tegen een jaarlijkse bijdrage vanaf 12,50 per jaar. Nieuwe donateurs ontvangen een welkomstgeschenk bij inschrijving.
Museum de Scheper aan de Hagen 24 is op de open dag van zaterdag 9 februari geopend van 13.00 tot 17.00 uur en de toegang plus koffie en thee met koek is voor iedereen gratis. Er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden in de omgeving van het museum.

De nieuwe kapschuur herbergt een timmermanswerkplaats, en ook de veldsmidse moet er een plek krijgen. Foto: PR