Na het koperen, zilveren, robijnen en gouden huwelijksfeest vierden Evert Kamperman (86) en Annie Kamperman – Hissink (86) maandag 18 februari hun briljanten 65-jarig huwelijksfeest. Foto: Jan Hendriksen.
Na het koperen, zilveren, robijnen en gouden huwelijksfeest vierden Evert Kamperman (86) en Annie Kamperman – Hissink (86) maandag 18 februari hun briljanten 65-jarig huwelijksfeest. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Briljanten huwelijksfeest voor Evert en Annie Kamperman

BARCHEM – Na het koperen, zilveren, robijnen en gouden huwelijksfeest vierden Evert Kamperman (86) en Annie Kamperman – Hissink (86) maandag 18 februari hun briljanten 65-jarig huwelijksfeest. Burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem kwam maandag Evert en Annie persoonlijk feliciteren met deze mijlpaal. En hij kwam niet met lege handen. Ook ontvingen Evert en Annie schriftelijke felicitaties van het Koninklijk Huis en van de Commissaris van de Koning van Gelderland.

Door Jan Hendriksen

Annie en Evert Kamperman moeten nog even wachten voordat de kersverse nieuwe Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland John Berends persoonlijk het paar komt feliciteren. Want er doet zich een bijzonder feit voor op boerderij De Korte in de Barchemse buurtschap Vrochterhoek waar Evert en Annie wonen. Want de (schoon)ouders van Annie en Evert waren in 2004 maar liefst 75 jaar getrouwd! "Niet alleen destijds de burgemeester van Lochem, mevr. E.J. van Duijn maar ook de Commissaris van de Koningin in Gelderland de heer J.Kamminga en de Kamerheer van Koningin Beatrix, prof. dr. C.M. Karssen kwamen toen het 'albast' bruidspaar Reint en Johanna Kamperman de gelukwensen aanbieden. Kamminga was toen voor een 'werkbezoek' met Koningin Beatrix in Ruurlo", zo herinneren Evert en Annie zich nog als de dag van gisteren. Of ze in het aantal huwelijksjaren hun schoon(ouders) achterna gaan? "We hopen natuurlijk dat we nog een aantal jaren in goede gezondheid bij elkaar mogen zijn. We kunnen nog goed. Maar over je gezondheid heb je niets te vertellen", zo verklaart Annie die in het dagelijks leven wat afhankelijk is van haar rollator.

Gezelligheid, persoonlijkheid en vreedzaamheid. Het zijn de kernwoorden en kernwaarden van Annie en Evert in het leven en om het met elkaar zo lang uit te houden. "Natuurlijk hebben we ook wel eens meningsverschillen gehad in al die jaren. Dat moet af en toe ook wel eens een keer kunnen. Maar altijd was er respect voor elkaar", zo vertelt Annie in hun huiskamer van boerderij De Korte. Het paar woont nog zelfstandig. Evert en Annie Kamperman kenden elkaar al zijdelings via de jongerenclubs BOG (Bond Oud Leerlingen van het Landbouwonderwijs in Gelderland) en BOLH (Bond Oud Leerlingen Huishoudonderwijs) toen in 1950 de liefdesvonk op een dansavond bij café De Jaeger in Ruurlo definitief oversloeg. Op 18 februari 1954 trouwde het echtpaar op het gemeentehuis in Ampsen. Evert: "Barchem maakte immers destijds deel uit van de gemeente Laren."

'Introuwen'
Evert en Annie trouwden niet direct bij Evert 'in' zoals dat in de jaren op het platteland gebruikelijk was. Annie: "Eerst hebben we een tijdje bij mijn ouders op boerderij 'Muldershuis' in Ruurlo gewoond voordat ik bij Evert introk." Beiden hebben een arbeidsvol leven achter de rug. De boerderij en het gezin eiste de nodige tijd op. In de beginjaren van hun huwelijk had Evert ook een melkrit naar de melkfabriek De Wiersse. Nu heeft het tweetal volop de tijd voor 'leuke dingen'.

Filmen
Evert komt men in Barchem, Ruurlo en Borculo op talloze evenementen tegen. Steevast gewapend met zijn videocamera in de aanslag legt hij menig evenement en activiteit vast. Beelden vertoond hij af en toe op verzoek. Als lid van Videoclub Borculo is hij de laatste jaren behoorlijk professioneler geworden. "Maar ik blijf een huis- en tuinfilmer hoor." Momenteel is hij samen met een aantal Barchemers in een afrondende fase bezig met een boek waarin de geschiedenis, de bebouwingen en de bewoners van Barchem wordt vastgelegd. "Daar zijn we al een aantal jaren mee bezig. Maar binnekort willen we het boek presenteren." Ook is Evert nog actief als kegelaar bij de Barchemse kegelclub Hollum D'r Op (HUDO).

Boeken
In de tijd dat Evert op pad is vermaakt zich Annie met een goed leesboek en met haar plakboeken. Vooral historische boeken heeft haar aandacht. "Daar vermaak ik mij het liefste mee. Een van mijn schoondochters brengt mij elke week een nieuw aantal boeken van de bibliotheek mee. En met het dagelijkse nieuws blijven Annie en Evert ook op de goede hoogte. Zowel dagblad Stentor als de Telegraaf worden doorgespit. Evenals het agrarische vakblad Oogst. "Want ondanks dat onze zoon de agrarische bedrijfsactiviteiten heeft stop gezet blijk ik me interesseren in de sector", zo besluit Annie haar verhaal. Zaterdag 23 februari geven Annie en Evert met hun drie zonen, drie schoondochters en vier kleinkinderen en verdere familie, vrienden en de buurt een receptie in zaal De Keizerskroon in Ruurlo. De buurt nam zondagavond al een voorschot door het 'achterhuus' van boerderij De Korte mooi te versieren met 'groen' en 'roosjes'.