De Gelsterse Kwismasters  (vlnr) Wim Kossink, Mariska Eeftink, Erna Koeslag en Bert Hondorp. Foto: Rob Weeber
De Gelsterse Kwismasters (vlnr) Wim Kossink, Mariska Eeftink, Erna Koeslag en Bert Hondorp. Foto: Rob Weeber Foto:

Gelsterse Dorps Kwis daagt inwoners Gelselaar uit

GELSELAAR - Er is altijd wel wat te doen in en om Gelselaar en dat willen ze graag zo houden. En dus bedacht men een nieuwe activiteit om reuring in Dorpshoes Gelster te houden. Diepvriesman Bert Hondorp hoorde van het fenomeen Dorps Kwis en dat leek hem wel wat voor Gelselaar. En zoals dat gaat in Gelselaar, het idee werd in mum van tijd geadopteerd en in de steigers gezet. Datum van handeling is 5 oktober, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Door Rob Weeber

Het idee van de Dorps Kwis komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, maar verspreidt zich de laatste jaren over het gehele land. De opzet is simpel. Er doen meerdere teams mee. Ieder team, bestaande uit zo'n tien personen, verzamelt zich op een van te voren doorgegeven plek en heeft daar een boekwerk met vragen en opdrachten over uiteenlopende onderwerpen tot de beschikking. Naast kennisvragen zijn er ook doe-opdrachten die ergens moeten worden uitgevoerd. Het team met de meeste punten wint. De ervaringen uit andere kernen zijn alleen maar positief. De Dorps Kwis verbindt.

De wedstrijdleiding heeft altijd gelijk
Aan tafel zitten Erna Koeslag, Mariska Eeftink, Wim Kossink en Bert Hondorp, de Gelsterse kwismasters. Zij hebben het idee voor de Gelsterse Dorps Kwis opgepakt en verheugen zich nu al (zichtbaar) op het spektakel. Voor de uitvoering hebben ze een reglement opgesteld dat een aantal duidelijke spelregels kent. Iedereen mag meedoen, van jong tot oud, maar wel in teamverband. Elk team dat zich opgeeft, moet tussen acht en twaalf leden hebben. Tenminste een ervan moet een binding met Gelselaar hebben, bijvoorbeeld er wonen of gewoond hebben. Elk team mag zelf bepalen waar ze de kwis spelen, maar de locatie moet wel bij de kwismasters bekend zijn en op korte afstand van het Dorpshoes. De teamcaptain haalt op de speelavond om 18.30 uur het boekwerk met de vragen en opdrachten in het Dorpshoes op en gaat vervolgens naar zijn team. Voor het oplossen van de vragen mag alles ingezet worden, van laptop tot telefoon en ervaringsdeskundigen. Vanuit de organisatie kan er tijdens de speelavond per telefoon of mail het signaal komen dat een of meerdere teamleden ergens een doe-opdracht dienen uit te voeren. Zij moeten dan binnen een kwartier in het Dorpshoes kunnen zijn om de opdracht in ontvangst te nemen. Om 22.30 uur sluit de beantwoordingstermijn en moet het boekwerk weer bij de organisatie worden ingeleverd.

Maar Gelselaar zou Gelselaar niet zijn, als er geen addertje onder het gras zat. Op 11 oktober worden de prijzen uitgereikt, maar volgt er ook nog eindopdracht. Deze is nog geheim, maar wel is bekend dat het gehele team aanwezig moet zijn. Tenslotte werd de belangrijkste regel nog even aangestipt: de wedstrijdleiding heeft altijd gelijk!

Nu al hints verborgen
De kwismasters hebben negen categorieën bedacht, waaronder een doe-categorie. De kennisvragen zijn alledaagse onderwerpen, bijvoorbeeld muziek, nieuws en puzzel- en denkwerk. In totaal moeten de deelnemende teams zo'n 350 vragen beantwoorden, een aantal dat volgens de kwismasters op een avond te doen is. Maar wie slim is, maakt het zich gemakkelijk. Nu al zijn er hints verborgen in het dorp. Dat gaat de hele tijd door tot aan de kwisavond zelf.

De Gelsterse Dorps Kwis wordt gehouden op zaterdag 5 oktober van 18.30 tot 22.30 uur. Opgeven als team kan tot 7 september. Op vrijdagavond 11 oktober is de feestelijke bekendmaking van de winnaar(s) in Dorpshoes Gelster.
Voor meer informatie kan iedereen terecht op de Facebookpagina Gelster Dorps Kwis.