Leerlingen van obs De Keikamp in Geesteren recyclen hun afval tot grondstof. Foto: Leonie Hassink
Leerlingen van obs De Keikamp in Geesteren recyclen hun afval tot grondstof. Foto: Leonie Hassink

Clean2Antartica op obs De Keikamp

GEESTEREN - In november vorig jaar scheepte Geesternaar Robin Walvoort in op het zeilschip 'De Morgenster'. Hij ging een maand lang met negentien andere studenten, verstoken van alle moderne communicatiemiddelen, een zeil-denktank-reis maken van Kaapverdië naar Martinique. De tocht was georganiseerd door Clean2Antartica, een duurzaamheidsinitiatief tegen plastic afval van initiatiefnemers Edwin en Liesbeth ter Velde. Walvoort is allang terug, maar zijn missie is daarmee niet geëindigd. Afgelopen maandag gingen hij met Geesternaar Bart de Boer naar obs De Keikamp in Geesteren om hen de waarde van de (afval)grondstof plastic bij te brengen.

Door Rob Weeber

De zeiltocht naar Martinique had geen opdracht, maar wel een probleemstelling. Hoe kunnen we de op een na vervuilendste industrie ter wereld, de kledingindustrie, duurzamer maken? "Je beseft pas wat marketing doet, als je ervan verstoken bent", begint Walvoort. "De kledingindustrie trekt een grote wissel op het milieu. Het is een grote veroorzaker van zogenaamde microplastic-deeltjes die we terugzien op het land en in de oceanen. Een derde van de hoeveelheid microplastic is afkomstig van de kledingindustrie. De verwachting is dat we in 2050 meer kilogrammen aan deeltjes microplastic in het water hebben dan kilogrammen vis! Het zit ook in ons eten, ieder jaar consumeren we per mens 11.000 stukjes microplastic. Dat zit bijvoorbeeld in groenten en wordt door de regen aangevoerd. Microplastic-deeltjes bedreigen de dieren en dat is slecht voor het ecosysteem. Het zit zelfs in plankton dat aan de basis van de voedselketen staat. Een van de innovatiegedachten tijdens de tocht was die van 'rent an outfit' (huur een set kleding; red.). Waarom huren we geen kleding? Gemiddeld dragen we onze gekochte kleding zeven keer. Als we dat verdubbelen, besparen we 44% CO2 uitstoot. Dat percentage is met techniek nooit te evenaren. Als we iedere drie maanden van (gebruikte) kleding wisselen, kopen we minder en zijn we bewuster bezig met kleding. Veel goedkope kleding wordt snel weer afgedankt en heeft feitelijk dus geen (milieu)waarde. We kopen meer dan we nodig hebben, met name omdat we, voorzichtig uitgedrukt, 'gestimuleerd worden door marketing'."

Clean2Antartica maakte van afvalplastic een solar aangedreven auto waarmee Ter Velde een expeditie naar Antarctica ondernam. De leerlingen van De Keikamp gaan vrijdag naar Zaandam, naar Clean2Antartica, en maken daar hun eigen pen van zelf gerecycled plastic. Iedereen had van thuis afvalplastic meegenomen: flessen, vleesbakjes et cetera. Niet ieder plastic echter is geschikt. De nummers 1 (PET), 2 (HDPE) en 5 (PP) werden bewaard. 2, 4, 6 en 7 gingen mee terug. De symbolen zijn terug te vinden op de verpakking. Het bruikbare plastic werd in de klas gewassen, gedroogd en daarna in kleine stukjes van maximaal 1 x 1 cm geknipt. Dat materiaal wordt vrijdag meegenomen naar Zaandam en tot pen omgesmolten. Met die pen mogen de leerlingen een brief schrijven of tekening maken voor iemand waarvan zij het idee hebben dat hij of zij iets aan een beter milieu kan bijdragen.

Bart de Boer werkt aan het probleem van zwerfvuil. Er is al tien maanden een initiatief waarbij zeven personen in Geesteren het zwerfafval weghalen. Eerdaags wordt de proef uitgebreid in de gehele gemeente Berkelland. De ambitie is geheel Nederland. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een app die de route die iemand afloopt groen maakt. De gemeente is volgens De Boer al erg geïnteresseerd in het project. Meer informatie hierover kan worden gevonden op de website helemaalgroen.nl en de FB–pagina.