De zwemkampioenen uit Berkelland 2018. Foto: Jan Hendriksen.
De zwemkampioenen uit Berkelland 2018. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Kampioenenbal in gemeentehuis

BORCULO – De jaarlijkse (sport)huldiging van de kampioenen van 2018 uit de gemeente Berkelland werd donderdagavond in het restaurant van het gemeentehuis in Borculo een ruim tweeënhalf durende feestelijk 'kampioenenbal'. Daarin werd iedereen op de hoogte gebracht van de geweldige prestaties van de maar liefst 120 Berkellandse sporters die vorig jaar een sportieve of culture topprestatie leverde. Daardoor werd het een avondvullend programma dat op een prettige en geanimeerde wijze gepresenteerd werd door De Graafschap-doelman Hidde Jurjus, burgemeester Joost van Oostrum de wethouder van sport en cultuur van de gemeente Berkelland Anjo Bosman. De kampioenen kregen bloemen en een powerbank met opdruk.

Door Jan Hendriksen

De jaarlijkse oproep om kampioenen aan te melden voor de centrale huldiging kreeg dit jaar ook weer een massaal karakter. Berkelland telde namelijk 120 kampioenen, zowel individueel als in teamverband. "Zij hebben op een Nederlands-, Europees of een Wereldkampioenschap in 2018 een eerste, tweede of derde plaats behaald op het terrein van sport of cultuur. Dat betekent dat vorig jaar iedere drie dagen een Berkellander een 'topprestatie' leverde", aldus burgemeester Joost van Oostrum die als 'Snelste wielerburgemeester van Nederland' ook zelf ook tot de gehuldigden behoorde. "En dat is best wel uniek", aldus Hidde Jurjus die voor het eerst in zijn carrière als 'presentator' optrad. En dat ging op huurbasis voor De Graafschap spelende doelman, die onder contract staat van PSV, uitermate goed af. "De Graafschap is een sterk merk, een prachtig uithangbord. Het zorgt voor verbinding. En mede daarom trekken we de regio in om ons te presenteren", zo verklaarde Hidde Jurjus de medewerking aan de avond. Bij binnenkomst werden alle genodigden en belangstellenden door Wout Lerink en Robert Geessink vanDe Melkbus op een lekkere versnapering van hun 'Foodtruck' getrakteerd. Met 'De Melkbus spelen boerenzonen Robert Geessink en Wout Leerink uit Eibergen in op de 'nieuwe wereld'. Vanuit hun foodtruck verkopen ze in een foodhal in Enschede en op festivals zuivel van melk die afkomstig is van hun familiebedrijven. De Melkbus gooide vorig jaar hoge ogen bij de 24Kitchen Food Truck Awards. Het tweetal behaalde namelijk de trofee voorde beste mobiele keuken van Nederland en was daarom ook uitgenodigd voor de huldiging.

Tot de eersten in de lage rij gehuldigden behoorden de zwemmers Jeroen Deggerich, Diana Halfman, Raymond Molenveld, Peter Thuinte, Erik te Woerd en Gerard Wullink van Team VAS Breng en Laurens klein Breteler en Theo Schouten van de Winterswijkse Watersport Vereniging (WWV). Vereniging Aangepast Sporten Breng staat voor de plaatsen Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede en Groenlo. VAS Breng is een vereniging voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Team VAS BRENG won diverse medailles tijdens het NK in Doetinchem. Bij de fietssport werden Nick Hietbrink (BMX-club DVO Haaksbergen, Richelle Lutke Willink, Andre te Boome en Puck Langenbarg (RTC de Stofwolk), Ryan Gal, 13 jaar (AWV de Zwaluwen Almelo) en burgemeester Joost van Oostrum in het zonnetje gezet. De klootschieters Suzan Zieverink en Jannetje Roest. Suzan (17) jaar van KV 't Broek uit Ruurlo werd eerste op de Nederlandse Kampioenschappen op het onderdeel veld, eerste op het onderdeel zetten en eerste op het onderdeel straat. Ze werd allround kampioen in de categorie 4 (meisjes leeftijdsklasse 16-18 jaar) Jannetje werd derde tijdens de Nederlandse kampioenschappen op het onderdeel straat vrouwen categorie 9 (70 jaar en ouder). Bij de vechtkunst werden Bryan te Nahuis, Amy te Nahuis, Emma Pelle, Gijs Pelle, Max Muller, Samantha van der Touw, Lennie Prins, Julia Scholte, Leonie Scholte, Mik van den Berg, Nyne de Rouw, Arjan Preuter, Luuk te Plate en Mika klein Selle van vereniging Kwoon Dat Mor gehuldigd. Ook dit jaar weer geweldige resultaten behaald door de Berkellandse leden van Kwoon dat Mor. Tot de gehuldigde kegelaars behoorden Marja Raaben, Edwin Nijhof, Martin Textor, Yvonne Liebrand, Robert Assinck, Bertie Dijkman, Wilma klein Severt, Annie Wissink, Dieneke Huurneman, Carla Bon en Gerrit Huurneman (BKC). De Borculose Kegelcombinatie (BKC) leverde vorig jaar diverse kampioenen, individueel en in groepsverband af. Anton Hermelink, Hans Rosenbrand, Harm Rexwinkel, Mark Snoeijing, Jos Thuinte, Johny Voogd, Willem Stel, Wouter Hermelink, Elke Kettering, Natasja ten Brinke, Ylva van der Vlugt, Britt Riethorst, Boukje Mengerink, Tess ter Braak, Nicole Boswinkel, Zsa Zsa van der Vlugt en Chantal Nijhof van Pasruiters uit Neede en Adrie van Rijn van LR Ruurlo en Isabel Oskamp vertegenwoordigen de paardensport. Veel ruiters van vereniging de Pasruiters Neede behaalden goud, zilver en brons op het NK. Isabel Oskamp (17) werd maar liefst tweemaal Nederlandse titel Western paardrijden. Adrie van Rijn werd reservekampioen NK voor senioren klasse L springen.
Wessel Starink behaalde samen met Kevin van Beek een tweede prijs op het Europees Kampioenschap International Young Butchers, een vakwedstrijd voor slagersleerlingen. Anouk Schuilenborg van muziekvereniging Volharding uit Borculo behaalde een derde prijs op het NK twirlen in Almere op het onderdeel solo freestyle en golfster Jos van Waarden werd samen met haar teamgenoten in de klasse C-Mix achttien holes landskampioen. Vera Mensink (27) uit Eibergen werd tweede bij de Open Nederlandse kampioenschappen korte survivalrun in Gennep. In het algemeen klassement staat ze bij de dames om het Nederlands kampioenschap dit jaar ruim op een eerste plaats.Danielle Lutke Willink, Suzanna van der Burgh en Sharon Dekker van SSV de Berkelschutters vertegenwoordigden de schietsport tijdens de huldiging. Het dameskorps behaalde de nationale titel op het NK luchtdrukwapens.Judoka Naomi Overkamp behaalde goud tijdens de Judo Open in Kopenhagen (jonger dan 18 jaar) en brons tijdens Judo Open (18+). Verder behaalde zij nog tal van prijzen in 2018 waaronder brons op het internationaal Residentie Judo toernooi in Den Haag. Dewi Besselink (14) van (HSV runners) behaalde een derde prijs op de Nederlandse kampioenschappen Agility (hond) in Udenhout. De trampolines springers Marlein Kapers, Lotte te Vrught, Nila Meulman, Lonneke Heijink, Manon Kapers, Larissa Buitenhuis, Alysia Buitenhuis, Wout Krabbenborg, Kees Huisman, Mady Brundel, Linn te Veldhuis, Tara Buitenhuis, Renske Groen en Pien Meulenveld van RGV Ruurlo werden ook in het bloemen gezet. Er werden diverse team- en individuele successen behaald. Natuurlijk ontbraken tot slot de touwtrekkers van TTV Heure uit Borculo en TTV Eibergen niet tijdens de huldiging. Diverse nationale en internationale successen weren er te noteren met als hoogtepunt voor TTV Heure de WK titel in de 720 kg klasse. Voor een uitgebreid resultaat overzicht: zie de website van Achterhoek Nieuws Berkelland.

De trampoline-kampioenen van de Ruurlose gymnastiekvereniging RGV. Foto: Jan Hendriksen