De burgemeesters bijeen op het Doetinchemse stadhuis. Foto: Bert Vinkenborg
De burgemeesters bijeen op het Doetinchemse stadhuis. Foto: Bert Vinkenborg Foto:

Achterhoekse gemeenten samen ten strijde tegen ondermijning

Projectleider moet strijd tegen criminele organisaties coördineren

Door Bert Vinkenborg

ACHTERHOEK - De burgemeesters van acht Achterhoekse gemeenten, onder voorzitterschap van Annette Bronsvoort van Oost-Gelre, maakten donderdag in het Doetinchemse stadhuis hun voornemen kenbaar maken om samen de ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Speciaal daarvoor gaat een projectleider in ieder geval de komende twee jaar aan de slag om die aanpak te coördineren, zo werd op 21 februari duidelijk.

Voormalig Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje benutte de laatste jaren vrijwel elk bezoek aan een gemeente om te waarschuwen voor het gevaar van ondermijning. Door de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG werden recent nog de gemeenten opgeroepen de aanpak van ondermijning beter te regelen. Daarvoor is een betere uitwisseling van informatie nodig; iets wat nu niet voldoende mogelijk is door ontoereikende wettelijke instrumenten en bevoegdheden. Juist door het brede pakket wettelijke taken en bevoegdheden hebben de gemeenten veel informatie tot hun beschikking. Door die met elkaar te delen zou er extra gewicht in de schaal komen bij de opsporing en bestrijding van criminele ondermijning. De gewenste wijziging van de Gemeentewet is er nu echter nog niet. Toch hebben de colleges van de Achterhoekse gemeenten al besloten samen op te trekken. Annette Bronsvoort: "De lokale aanpak staat voorop. We kunnen die versterken door regionaal goed samen te werken."

Ondermijning is een breed begrip en houdt in dat criminelen invloed hebben op de samenleving en proberen die invloed verder te vergroten. De criminele activiteiten kunnen variëren van een wietkwekerij, een drugslab, illegale prostitutie, illegale verhuur van woningen tot het witwassen van crimineel geld. De deelnemers aan die illegale activiteiten variëren ook. Van een kleine particulier met geldgebrek tot een criminele organisatie die nationaal of zelfs internationaal actief is.
Men kan zich afvragen of de gemeenten in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie voldoende instrumenten tot hun beschikking hebben om de volle breedte van het criminele spectrum in hun gebied in beeld te krijgen én te bestrijden. Met de door hen gewenste aanpassing van de wet zouden ze in ieder geval al een heel stuk geholpen zijn. Gevraagd naar het verschil in de schaalgrootte tussen gemeenten en criminele organisaties meent burgemeester Annette Bronsvoort dat men dit wel aan kan. Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland vult aan: "Als wij als gemeenten apart opereren is het als een waterbed. Als je op één plaats duwt komt het ergens anders weer naar boven. Samen kunnen we meer bereiken, zelfs internationaal. Er is al samenwerking over de grens met de Duitse politie."

Bronsvoort roept burgers en ondernemers op zich nog meer bewust te worden van ondermijnende activiteiten en alert te zijn op verdachte situaties. Als een hennepkwekerij opgerold wordt dan krijgt de buurt een brief met uitleg. Gemeente en politie doen van alles, maar zijn ook afhankelijk van tips uit de samenleving.
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het kabinet te terughoudend met nieuwe wetgeving tegen ondermijnende criminaliteit en men pleit voor wetswijzigingen. Zo lang die nog niet tot stand zijn gekomen zullen de Achterhoekse gemeenten het moeten doen met de beperkte middelen van dit ogenblik.