Het waren Jan Rekers, Arie Wolsheimer en Herwin Stemerdink (l) die het vernieuwde 'Barchhok' mochten openen. Foto; Jan Hendriksen.
Het waren Jan Rekers, Arie Wolsheimer en Herwin Stemerdink (l) die het vernieuwde 'Barchhok' mochten openen. Foto; Jan Hendriksen. Foto:

Wandelaars en machinisten
ondersteunen elkaar

BARCHEM – Onder zeer winderige weersomstandigheden werd zaterdagmiddag het vernieuwde 'Barchhok' van Wandel Sport Vereniging Door Oefening Sterk (WSV DOS) Barchem aan de Maandagsdijk heropend. Het waren de mede oprichters van WSV DOS Jan Rekers en Arie Wolsheimer die samen met Herwin Stemerdink, die als een van de vrijwilligers talloze uren aan de vernieuwde en verbouwde opslagruimte van de vereniging had meegewerkt, die met het doorknippen van een lint het vernieuwde 'hok' mochten openen. Door de harde wind was de verenigingsvlag, die over het naambord was gehangen en die door Betty Tijink zou worden 'her-onthuld', vooraf al van het naambord gewaaid.

Door Jan Hendriksen

Met vereende krachten werd er in de afgelopen maanden aan de Maandagsdijk ook door leden en vrijwilligers van de Vereniging Bello 56 aan hun nieuwe aangrenzende remise voor de stoomtram gewerkt. De werkzaamheden liepen nagenoeg parallel aan elkaar en werden in sommige gevallen zelfs wederzijds ondersteund zoals bij de aanleg van de water- en elektra voorzieningen. "Beter een goede buur dan een verre vriend", was het motto dan ook van beide verenigingen.

"Het Barchhok was na bijna vier decennia aan een flinke vernieuwing toe. In het vernieuwde onderkomen kunnen we al onze materialen nu veel beter herbergen. En dat is wel zo prettig. Nu waren sommige materialen soms ook nog her en der bij enkele leden ondergebracht. Het is een prachtig vernieuwd onderkomen geworden.", zo verklaarde ad-interim voorzitter Arris Kramer van DOS tijdens de heropening.

De bouw van het nieuwe onderkomen van de uit dertien leden en drie vrijwilligers bestaande Vereniging Bello 56 onder voorzitterschap van Albert Wonnink is nog niet helemaal afgerond. "We moeten rondom ons nieuwe onderkomen nog de enkele werkzaamheden verrichten", zo verklaarde Wonnink. Vorig jaar was het een intensief jaar voor de Bello groep. Naast de ruim zestig ritten moest er voor Bello namelijk een nieuw onderkomen worden gecreëerd.

Albert Wonnink: "Vanwege de verkoop van het voormalige onderkomen waar we Bello hadden ondergebracht moesten we noodgedwongen op zoek naar een andere geschikte locatie. We wilden natuurlijk wel graag in Barchem blijven. Uiteindelijk hebben we met voetbalvereniging SVBV een overeenkomst gesloten om op hun grond de remise te mogen plaatsen naast het huidige''Barchhok' van DOS."

De gehele remise werd ontmanteld en met eigen middelen verplaatst naar de Maandagsdijk. Inclusief de kantine waar de leden en vrijwilligers elkaar elke dinsdagavond treffen om onderhoud aan Bello te verrichten. "We hadden elf jaar geleden niet kunnen bedenken dat Bello zo'n succes zo worden voor Barchem en omstreken", aldus Wonnink.

Geschiedenis Bello
Sinds elf jaar is de stoomtram Bello terug in Barchem. Om de versieringen aan de Borculoseweg tijdens het Barchems feest wat verder op te tuigen ging een groep enthousiaste buurtbewoners van de Borculoseweg en omgeving aan de slag om een lokale tram te bouwen. Dit ter herinnering aan de tram van de Geldersch Overijsselsche Stoomtramweg Maatschappij die van 1865 tot 1945 reed op het traject Deventer-Borculo, beter bekend als lijn 56.

In Barchem was Hotel Meilink het station.

Stoomtram Bello 56 biedt onder toezicht van een conducteur en machinist op de locomotief aan 32 personen plaats.