Babette Zwetsloot tijdens de repetities. Foto: Annekée Cuppers
Babette Zwetsloot tijdens de repetities. Foto: Annekée Cuppers Foto:

19-jarige Babette vertolkt rol van Maria Magdalena bij Passion Achterhoek

LICHTENVOORDE – De rol van Maria Magdalena is beslist niet de makkelijkste. Toch zei de 19-jarige Babette Zwetsloot uit 's-Heerenberg direct 'ja' toen ze gevraagd werd mee te spelen bij de Passion Achterhoek. "Ik dacht wel even 'Poeh, de Passion, dat is toch wel iets bijzonders', maar de rol van Maria Magdalena is een echte uitdaging en heel leuk om te doen." Een kennismaking met dit jonge toneeltalent.

Door Annekée Cuppers

Al van kleins af aan hield Babette zich bezig met muziek en dans en genoot ervan om op het podium te staan. Babette vertelt: "Na de eindmusical in groep 8 volgde er een periode waarin ik andere interesses had maar een aantal jaren geleden heb ik meegedaan aan het Mechteld ten Ham-weekend in het openluchttheater van 's-Heerenberg. Daar deden toen veel enthousiaste jongeren aan mee en dat was de start van jeugdtoneelvereniging Vers Toneel. Ik ben direct lid geworden en sinds kort maak ik ook deel uit van het bestuur."

In eerste instantie zou Eva Groot Kormelink de rol van Maria Magdalena vertolken maar zij moest wegens omstandigheden afzeggen. Het was via Vers Toneel-voorzitter Jop Geven, Jezus in het stuk, dat Babette gescout werd voor de rol. "Maria Magdalena is beslist niet het makkelijkste karakter om te spelen. In de bijbel komt niet echt naar voren wie zij nu eigenlijk was, haar rol blijft een beetje vaag. Dat is van Petrus en Judas veel duidelijker. Ondanks dat er niet veel over haar bekend is, wil ik haar wel zo waarheidsgetrouw mogelijk neerzetten. Maria Magdalena is geen fictief karakter, het is iemand die echt geleefd heeft. Dat vind ik het moeilijkste aan deze rol, om het zo te spelen dat het voor de mensen in de zaal geloofwaardig is."

Babette heeft zo haar eigen manier om zich op haar rol voor te bereiden. "In het script staan vrijwel geen regie-aanwijzingen zoals 'zei hij boos' of 'hij loopt stampvoetend weg'. Dat maakt dat je er zelf een invulling aan kunt geven. De eerste periode van repeteren probeer ik daarom iedere keer de rol op een andere manier te spelen. Gaandeweg wordt dan vanzelf duidelijk wat je aanspreekt en wat werkt en wat niet. Ik denk ook veel na over mijn rol.

'Ik moet de emoties zelf voelen om ze op het publiek over te kunnen brengen'

Dan maak ik iets mee en als ik dan 's avonds in bed lig, probeer ik me in te leven in Maria Magdalena. Wat zou zij hier van vinden en hoe zou zij daar mee omgaan. Op die manier kan ik mij steeds beter in haar karakter inleven en tijdens het spelen die emoties ook echt voelen. Ik speel natuurlijk wel dat ik Maria Magdalena ben maar als ik die emoties niet kan invoelen, kan ik ze ook niet op de zaal overbrengen."

Repeteren met de groep
De toneelspelers die meedoen aan de Passion Achterhoek komen uit alle hoeken van de regio. Eens per week wordt er gezamenlijk gerepeteerd in de Johanneshof in Lichtenvoorde. "Voor deze rol heb ik niet zoveel tekst maar behalve je eigen tekst kennen moet je natuurlijk ook wel weten wat er verder in het stuk gebeurt.', vertelt Babette, "Daarom vind ik de gezamenlijke repetities ook zo prettig. Pas wanneer scènes echt gespeeld worden, zie je de logische verbanden en gaat het leven. Naarmate je vaker samen gerepeteerd hebt, groei je steeds verder in je rol."

Buiten Babette maken er weinig jongeren deel uit van de cast maar dat vind Babette juist wel interessant. "Normaal gesproken speel ik alleen maar met jongeren en nu ben ik bijna de enige. Dat is wel even wennen maar ook heel leerzaam. De oudere spelers hebben veel meer ervaring en ik was wel benieuwd hoe zij het script naar hun rol vertalen en hoe ze bepaalde zaken aanpakken. Zeker in dit stuk waarbij we zoveel vrijheid hebben in het vertalen van de rollen. En ik vind het hartstikke leuk dat ik allemaal nieuwe mensen leer kennen."

Generale repetitie
De uitvoering van de Passion Achterhoek vindt plaats in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Het is de eerste keer dat de Passion in Lichtenvoorde in deze omvang wordt opgevoerd. Pas tijdens de generale repetitie komen alle disciplines samen. Toch is Babette niet zenuwachtig. "Nu is het met spelen nog wel eens lastig omdat je nog zo weinig context hebt maar straks bij de generale repetitie komt alles bij elkaar, de muziek, de koren, de zaal, het licht en geluid. Gelukkig ben ik nooit zo snel zenuwachtig want het is wel een hele uitdaging maar ergens stel je je er ook op in."

Overal in de regio worden rond de paastijd Passions opgevoerd. Wat onderscheidt dit stuk in de ogen van Babette nu van de andere uitvoeringen?
"De Passion Achterhoek is een hip stuk. Overal is wat te zien, te horen en te beleven, je zult je niet snel vervelen. Maar voorbij alle muziek en theater is er die ene mooie boodschap die achterblijft; naastenliefde en oog hebben voor de ander. En dat is in de drukte van onze 21ste eeuw misschien wel actueler dan ooit."

Babette met tegenspeler Jop Geven. Foto: Annekée Cuppers
Regisseur Ben Donderwinkel geeft aanwijzingen. Foto: Annekée Cuppers