Gerrit Hulshof bij de twee bommenwerpers die hij toegevoerd heeft aan een van de modelspoorbanen. Foto: Jan Hendriksen
Gerrit Hulshof bij de twee bommenwerpers die hij toegevoerd heeft aan een van de modelspoorbanen. Foto: Jan Hendriksen Foto:

Bommenwerpers boven modelspoorbaan Gerrit Hulshof

RUURLO – Veel mensen uit Ruurlo en omgeving zijn er al wel eens geweest. Maar er is telkens weer wat nieuws te zien bij de modelspoorbanen van Gerrit Hulshof (72). Zo ook zondag 5 mei tijdens een speciale Open dag. En hoe toepasselijk. Zondag zijn twee nieuwe facetten te zien die alles met bevrijdingsdag te maken hebben. Sinds deze week vliegen er namelijk twee imposante 'bommenwerpers' boven de Hollandse baan. "Een modelspoorbaan is namelijk nooit af", aldus de Ruurloër.

Door Jan Hendriksen

De creatieve Hulshof is in de afgelopen maanden weer druk in de weer geweest om weer kleine nieuwe facetten aan de banen toe te voegen. Helemaal achter boven de Hollandse baan vliegen sinds deze week twee bommenwerpers: een Lancaster en een Flying Fortress. Middels een bouwpakket heeft Hulshof beide machines gebouwd en van de originele kleuren voorzien. Gerrit Hulshof: "De Lancaster zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vele malen ook boven Ruurlo heen gevolgen. In de Tweede Wereldoorlog vlogen de Engelse Lancasters vanaf 1942 156.000 missies en wierpen ze voor 608.612 ton aan bommen, dankzij hun enorme laadvermogen. Er zijn in totaal 3.249 Lancasters verloren gegaan. De Lancaster met het grootste aantal missies op zijn naam vloog er 139 en werd uitgerangeerd in 1947." De Boeing B-17 Flying Fortress was een Amerikaanse viermotorige zware bommenwerper voor de lange afstand. "Ook die heeft boven Ruurlo gevlogen toen die richting Duitsland vlogen om bommen af te werpen", aldus Hulshof. Het door de firma Boeing in de jaren dertig ontworpen toestel was oorspronkelijk bedoeld voor kustpatrouilles, maar het ontwerp werd aangepast als gevolg van de regeringsopdracht voor een viermotorige bommenwerper. B-17's werden in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal zowel boven Europa als in de Pacific ingezet. Later na de bevrijding werden de bommenwerpers ingezet voor voedsel droppings in het westen van ons land.

Gerrit Hulshof is in 't Ruurlosebroek aan de Hulshofweg altijd boer geweest. Maar toen hij twintig jaar geleden de keuze maakte om zijn melkkoeien weg te doen was het tijd voor een andere bestemming van de veestal: de melkkoeien werden verkocht en hij plaatste er zijn eerste modeltreinen erin die hij thuis op zolder had staan. Nu denderen de twintig Märklins en de Fleischmanns treinen in schaal 1 op 87 door het landschap van Ruurlo, over de Hollandse baan en over de Alpenbaan, een Schwarzwaldbaan en over Spoor 1, oftewel: de Koninklijke trein van Märklin. Deze baan wordt ook wel G-spoor genoemd, de schaal is 1:32.

Zondag tijdens de Open dag zijn de vijf modelbanen van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Tevens is de nieuwste hobby van Hulshof te bewonderen: acryl schilderen. Boven de banen zijn verschillende stillevens en landschappen van hem te bewonderen. Enkele zijn zelfs te koop.

De entreeprijs tijdens de Open dag bedraagt zondag voor volwassenen drie euro en voor kinderen twee euro. In de maanden juli en augustus zijn de modelspoorbanen op iedere woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 te bewonderen. Groepen van maximaal tien personen kunnen ook buiten deze openingsdagen een afspraak maken voor een bezichtiging. Het Modeltreinpanorama is nu ook te volgen via de facebook pagina https://www.facebook.com/pg/Hulshof-Modeltreinen-1697035683849809/posts/. Aan een nieuwe website wordt nog druk gewerkt. Over enkele weken zal die operationeel zijn www.hulshofmodeltreinen.nl.