De negen gedecoreerden met burgemeester Joost van Oostrum op de trappen van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens
De negen gedecoreerden met burgemeester Joost van Oostrum op de trappen van het gemeentehuis. Foto: Rob Stevens Foto:

Lintjesregen in Berkelland

BERKELLAND - Het zal weer de nodige inventiviteit hebben gevraagd om negen Berkellanders zonder argwaan naar het gemeentehuis te krijgen. Om daar aangenaam verrast te worden dat het Zijne Majesteit heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat proces voltrok zich vrijdag in vele plaatsen in Nederland, en ook in Berkelland, in wat in de volksmond heet: 'de lintjesregen'.

Door Rob Stevens

Burgemeester Joost van Oostrum constateert bij het begin van de plechtigheid 'dat het gelukkig weer gelukt is iedereen naar het gemeentehuis te lokken met allerlei smoezen'. Jan de Graaf is ondersteuningsvrijwilliger bij de Politie Eenheid Oost Nederland, politieteam Achterhoek Oost, locatie Berkelland. Hij kwam iets afleveren bij de afdeling gevonden voorwerpen, dacht hij. En Jan Kok roept: "Ah, nee", als hij zijn naam hoort. "Maar nee zeggen is er niet meer bij", antwoordt de burgemeester.
En wie zijn degenen die de versierselen krijgen opgespeld? Het gaat om Willie Lindeboom-Twellaar uit Neede, René te Bogt uit Beltrum, Bonne Buls uit Borculo, Henk Dibbelink uit Borculo, Jan Kok uit Beltrum, Gerrit Kers uit Borculo, Henk Schurink uit Eibergen, Jan de Graaf uit Borculo en Joop Ribbers uit Beltrum.
Het is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Meestal in de vorm van vrijwilligerswerk. Belangrijk werk, want het maakt het leven aangenaam in een dorp en draagt bij aan onderlinge samenhang in de gemeenschap. Drie van de gedecoreerden komen uit Beltrum, vier uit Borculo, één uit Neede en ook één uit Eibergen.


Lees verder op pagina 22