Gerrit van Dijk met zijn werk 'overgang'. Foto: Rob Stevens
Gerrit van Dijk met zijn werk 'overgang'. Foto: Rob Stevens Foto:

Gerrit van Dijk exposeert in de Zwiepse molen

NEEDE/LOCHEM - Woensdag 22 mei werd de voormalige Needse ondernemer Gerrit van Dijk 90 jaar. Zijn hele leven lang is hij al een gepassioneerd kunstschilder en ondanks een carrière in het zakenleven, heeft hij talloze schilderijen gemaakt. Hij bezat naar eigen zeggen geen specifieke stijl en schilderde wat zijn interesse had. Wel wordt hij met name geroemd om zijn kleurgebruik. Zoon Wim bedacht een eerbetoon aan zijn hoogbejaarde, kunstzinnige vader en organiseerde een tentoonstelling voor hem die op 1 en 2 juni in de Zwiepse molen plaatsvindt.

Door Rob Weeber

Het levensverhaal van Gerrit van Dijk (1929) is veelzijdig, maar heeft als rode draad altijd de kunst gehad. Hij groeide op in Enschede en was op de lagere school al geboeid door het vak tekenen. Zijn tekenleraar op het lyceum adviseerde zijn ouders om hem naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te sturen, wat ook geschiedde. Het zou een kortstondig 'bezoek' worden. Amsterdam van toen was in alle opzichten niet te vergelijken met het leven en de mentaliteit in Enschede en Gerrit voelde zich er niet echt thuis.

Bovendien werd hij al snel opgeroepen voor militaire dienst. De politionele acties waren nog net in gang, maar de duur van de opleiding tot officier voorkwam een uitzending. Gerrit werd stafofficier van een generaal en tijdens een oefening in België bracht hij hem op een avond naar een logeeradres waar op dat moment ook ene jongedame Koedam woonde. Inmiddels is het echtpaar al 63 jaar bij elkaar. Uit dienst liet hij Amsterdam voor wat het was en trok in de zaak van zijn vader die goederen in- en uitklaarde in Glanerbrug. Na 2,5 jaar begon hij voor zichzelf met een im- en exportbedrijf. Toen het pand te klein werd, kreeg hij de tip dat de fabriek van de voormalige textielfabriek van Nico ter Kuile in Neede te koop stond. Algim Neede ontstond, een bedrijf gespecialiseerd in houten keukenaccessoires zoals kruidenrekken, dienbladen en keukenrolhouders. In de toptijd werkten er 120 mensen.

Ondanks het afzien van een opleiding aan de kunstacademie, bleef Gerrit schilderen, zij het op een laag pitje als gevolg van het eigen bedrijf. Dat bleef zo tot aan zijn pensionering in 1994. Toen had hij de tijd om zich volledig over te geven aan zijn passie. Hij kocht een boerderij, richtte een eigen atelier in en besloot om een jaar lang les te nemen aan de Kunstacademie Arnhem. De ochtend was voor het onderhoud van het perceel, de middag voor het schilderen. Ook werd hij actief als bestuurslid en penningmeester van de Stichting Kijk op Kunst Borculo. Na twaalf jaar verliet hij Berkelland en verhuisde naar Lochem. Ook daar werd hij penningmeester van de Stichting Lochemse Kunstfactor en ook daar zou hij twaalf jaar het werk doen. In 2018 nam hij afscheid. Hij werd beloond met tien lessen in de fijnschilderkunst. Dat beviel zo goed dat hij er zelf nog eens tien boekte. Zo leerde hij een wederom een nieuwe schildertechniek.

Een bijzonder werk is zijn 'Schepping' uit 2014. Het bestaat uit zeven schilderijen van 100 bij 70 cm en is gebaseerd op het scheppingsverhaal van Genesis. Een bezoek aan de universiteit van Hasselt in verband met een tentoonstelling over nanotechniek inspireerde hem tot het werk. Het ging over stamcellen, over chiptechnologie, een fascinerende, scheppende wereld die hem intrigeerde en een half jaar lang bezig hield tot aan de voltooiing van de schilderijen. Achteraf was het ook een van zijn lastigste onderwerpen. Hij schiep het vanuit de verbeelding, vanuit enkel tekst. Het werk heeft maandenlang in verschillende kerken gehangen. Een schilderij is pas goed voor hem als de kijker er meer in ziet dan de schilder ermee bedoeld heeft. Toch heeft hij de kijker nooit in een richting willen duwen. Slechts één schilderij, zij het achteraf, heeft een titel meegekregen: het werk met de sluis bij Delden. Bij het zien ervan maakte iemand de opmerking dat hij het voor zijn eigen afscheid op de rouwkaart moest laten afdrukken. Sindsdien heeft het werk de titel: 'Overgang', mede gekozen vanwege het lichtspel op het doek.

De tentoonstelling is op zaterdag en zondag 1 en 2 juni in de Zwiepse molen, Zwiepseweg 165 Lochem. Openingstijd van de molen is vanaf 10.00 uur.