Ideeëndokter Johan Godschalk op de plek waar hij vanaf 6 september wekelijks een inloopspreekuur houdt. Foto: PR gemeente Berkelland
Ideeëndokter Johan Godschalk op de plek waar hij vanaf 6 september wekelijks een inloopspreekuur houdt. Foto: PR gemeente Berkelland

Een goed idee wordt gewaardeerd

BERKELLAND - Het gemeentebestuur ziet graag dat burgers actief worden betrokken bij de inrichting van hun eigen samenleving. Eerder werden daartoe subsidies ter beschikking gesteld voor burgerinitiatieven die bijdragen aan een verbetering van de leefbaarheid in Berkelland.

Door Rob Stevens

Zo ontving Buurtvereniging de Weemerhof in Neede bijvoorbeeld vijfduizend euro voor de aanleg van een Jeu de boules- annex ijsbaan in de wijk. In Rietmolen werd een jeugdhonk gerealiseerd in de oude voetbalkantine. En zo zijn er vele voorbeelden.

De regeling wordt nu nog verder opgetuigd.

Per september gaat het Berkellands Naoberfonds van start. Een adviescommissie met inwoners van Berkelland beoordeelt de aanvragen.

Na een heuse sollicitatieprocedure zijn hiervoor de volgende personen aangesteld: Han ten Brinke uit Neede, Raph Schouten uit Eibergen, Kees Koolschijn uit Ruurlo, Jo Kloosters uit Borculo en Anouk Meerbeek uit Ruurlo.

Ondersteuning bieden
Wethouder Marijke Verhaagen: "In het verleden liepen inwoners met goede ideeën nog wel eens vast. Het was hen niet altijd duidelijk waar ze een gehoor konden vinden voor hun idee en hoe een initiatief werkbaar kon worden gemaakt. Die drempel is met het Naoberfonds verlaagd, denken we. Er zijn minder criteria geformuleerd waaraan een initiatief moet voldoen. En er wordt nu ook ondersteuning geboden bij de praktische uitwerking van een idee."

Ideeëndokter Johan Godschalk
Iedereen met een plan voor het verbeteren van de leefbaarheid van zijn of haar omgeving kan vanaf 6 september iedere vrijdagochtend terecht op het spreekuur in het gemeentehuis in Borculo. Een afspraak is niet nodig. 'Ideeëndokter' Johan Godschalk helpt dan een idee voor te bereiden, zodat de beoordeling bij de adviescommissie soepel verloopt.

Leefbaarheid
Het Naoberfonds beoogt de leefbaarheid in de gemeente te vergroten. Met ondersteuning van ideeën die een positieve bijdrage leveren aan de Berkellandse samenleving, met een aantoonbaar draagvlak in de wijk of buurt. Verder zijn ideeën bij voorkeur overdraagbaar naar andere kernen van de gemeente en hebben deze geen winstoogmerk.

Jaarlijks is een budget van 100.000 euro beschikbaar voor goede ideeën van inwoners, verenigingen of stichtingen of andere organisaties. Het minimale bedrag voor een bijdrage uit het fonds is 250 euro en het maximale bedrag is 25.000 euro.