Er komen 'Powervrouwen' in Berkelland

BERKELLAND - De inburgering van nieuwkomers wordt op een nieuwe leest geschoeid. Te vaak waren er in het verleden voorbeelden van dure (taal)cursussen met een minimaal rendement. In 2021 treedt een nieuwe inburgeringswet in werking. Berkelland heeft bij het Ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een pilotvoorstel ingediend waarbij wordt ingespeeld op de uitgangspunten van de nieuwe inburgeringswet, en zag dit gehonoreerd met een bedrag van 200.000 euro.

Door Rob Stevens

Het pilotvoorstel van Berkelland, opgezet samen met de gemeente Bronkhorst, richt zich op vrouwelijke na-reizigers en gezinsmigranten. Veel vrouwen lopen, op het gebied van integratie en (arbeids)participatie, een achterstand op. Zij nemen minder makkelijk deel aan het maatschappelijk verkeer dan hun mannen. Berkelland wil daar wat aan doen met het trainingsprogramma 'Powervrouwen'.
In het nieuwe stelsel krijgen de gemeenten een grotere rol toebedeeld. Zo krijgen zij onder meer als taak om inburgeringscursussen in te kopen en om toe zien op de kwaliteit. Taal is cruciaal voor een goede inburgering. Evenals een zo snel mogelijke participatie in het arbeidsproces. Snelheid en maatwerk is in het nieuwe stelsel het devies.
Het kabinet wil dat statushouders straks snel een persoonlijk inburgeringsaanbod op maat krijgen. Op basis van een brede intake spreken gemeenten met de inburgeraar af hoe de individuele route naar inburgering er uitziet. Dat wordt vastgelegd in een persoonlijk 'Plan Inburgering en Participatie' (PIP). In het nieuwe stelsel combineren inburgeraars taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. De norm voor het taalniveau gaat in de nieuwe situatie ook omhoog, van A2 naar B1. Het is de verantwoordelijkheid van nieuwkomers om binnen drie jaar te voldoen aan de inburgeringsplicht.

Het pilotvoorstel valt binnen de 'grootteklasse kleine gemeenten' (tot 50.000 inwoners). De twee hoogst scorende pilotvoorstellen binnen deze klasse werden hiervoor gehonoreerd. Het voorstel van Berkelland (en Bronkhorst) heeft de hoogste score behaald (8,4 van de 9,6 te behalen punten) en komt daarmee in aanmerking voor financiering.
Met deze pilot wil Berkelland ervaring op doen met de uitgangspunten van de nieuwe inburgeringswet. Het ministerie wil uit de pilots lessen trekken ten behoeve van de verdere inrichting en implementatie van het nieuwe stelsel. Om gemeenten en andere uitvoeringsorganisaties van het nieuwe stelsel beter ter kunnen faciliteren en informeren.
De pilot gaat al in september van start. De verwachting is dat zo'n dertig vrouwen het trainingsprogramma gaan volgen. Berkelland en Bronkhorst tonen daarmee hun ambitie voor een solide inburgeringsstelsel gericht op een snelle goede participatie van inburgeraars.