Michel en Kirsten klein Wassink met hun beide Wit-Russische folkloregasten. Foto: PR.
Michel en Kirsten klein Wassink met hun beide Wit-Russische folkloregasten. Foto: PR. Foto:

Familie klein Wassink gastgezin voor Wit-Russische folkloristen

RUURLO – Gastgezin zijn van internationale folkloristen? Dat vinden Michel (34), Kirsten (32) en Rens klein Wassink uit Ruurlo ontzettend leuk. Dus toen begin dit jaar gevraagd werd door de Achterhoekse Folkloredansers of de familie onderdak wilde bieden aan gasten, tijdens de Ruurlose braderieweek, hoefden ze niet lang na te denken. Steevast verblijft in de braderieweek een buitenlandse folkloregroep in Ruurlo. Dit jaar Zorachka uit Wit-Rusland.

Door Jan Hendriksen

Al meerdere jaren zijn Michel en Kirsten klein Wassink gastgezin tijdens de Ruurlose braderieweek en geven ze onderdak aan de dansgroep die dan optreedt en verblijft in Ruurlo. "We vinden het erg leuk om kennis te maken met andere culturen en een stukje Nederlandse/Achterhoekse cultuur mee te geven aan de gasten. We vinden heet zelf tijdens het reizen ook het leukst om op deze manier met mensen en culturen in aanraking te komen. Ook onze zoon van 1,5 jaar groeit er zo mee op. We vinden dit belangrijk om hem dit mee te geven", zo verklaren Michel en Kirsten. Dit jaar kwam de groep uit Minsk, Wit-Rusland. Zorachka is een jonge groep van dansers, zangers en muzikanten. Kirsten; "In juli hebben we samen met de andere gastgezinnen die veelal wat ouder zijn dan wij, een avond gehad waarin informatie over de groep en het verloop van de week gegeven werd. Ook bekijken we op die avond of we zelf nog een activiteit plannen als gastgezinnen. We hebben gemerkt dat dit erg gezellig is en goed werkt." Zorachka werd samen door de dertien Ruurlose gastgezinnen onthaald bij Camping Brinkman. Michel: "Dit is altijd best een spannend moment, wie komt er bij jou in huis? Spreken ze een beetje Engels? Maar eigenlijk is dat spannende moment maar kort. Het ijs is snel gebroken omdat men erg dankbaar is dat men bij je mag slapen. De grote koffers gingen in de auto en we namen afscheid van de groep om thuis een plekje in te richten voor onze twee gasten en verder kennis te maken."

Op maandagavond en dinsdag werden met alle gasten en hun gastgezinnen activiteiten ondernomen. Zo werd er een bezoek gebracht aan de Ruurlose Agenta molen, het doolhof, de kasteeltuin van Huize Ruurlo en als afsluiter werd er boerengolf bij De Melktap in Geesteren gespeeld. "Dit boerengolf leverde enkele hilarische momenten op omdat iedereen helemaal los ging. Maar er is ook een jaar geweest dat we met de gasten zijn gaan winkelen. Het is maar net wat de groep wil en waar de interesses liggen", zo verklaart Kirsten. De woensdag en donderdag hadden Michel en Kirsten weinig te doen met hun gasten. Michel: "Deze dagen zijn ze bezig met optredens op de braderie of op enkele andere locaties zoals Woonzorgcentrum De Bundeling en op donderdag in Deventer. Dat geeft dan ook even rust en tijd om dingen voor jezelf te doen. We zijn nog wel naar de optredens in Ruurlo wezen kijken. Wat een goede performers". Donderdagavond vond de afsluitingsavond bij Camping Brinkman plaats. "Hier was volop ruimte om te genieten van een maaltijd en muziek en dans. Wij dansten mee met de Wit-Russen en zij deden mee met de dansen die hier worden gedanst. En ja, er komen ook andere dansen aan de orde hoor. Zo was er een heuse polonaise en hebben we de Macarena en de vogeltjesdans gedanst. Superleuk", zo vertelt Kirsten met een brede glimlach. Het moment on afscheid te nemen was vrijdagmorgen. Michel: "Wat is de week weer snel voorbij gegaan en wat was het gezellig met z'n allen. De wodka en stroopwafels en hagelslag hebben we uitgewisseld. De nodige tranen vloeiden weer en ja, dan is het zover. De bus vertrok richting Wit-Rusland. We zijn benieuwd naar wat er volgend jaar op het programma en ons te wachten staat. Want dan zijn we weer van de partij als gastgezin."