De kinderen vonden het prachtig om de herten te mogen voeren. Foto: Jan Hendriksen.
De kinderen vonden het prachtig om de herten te mogen voeren. Foto: Jan Hendriksen.

'Fietstocht om stad en platteland
dichter bij elkaar te brengen'

RUURLO – Het is geen alledaagse agrarische bedrijfsvoering: herten fokken. Het was dan ook uitermate interessant dat de HertenHoeve de Lavei van de familie Geerligs in Geesteren dinsdag 20 augustus was opgenomen in 'Fiets de Boer op Ruurlo'. Maar liefst 823 belangstellenden schreven zich bij De Keizerskroon in voor de fietstocht. Zeshonderd daarvan kwamen van buiten Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Op HertenHoeve de Lavei fokt Ruud Geerligs op een zo natuurlijk mogelijke manier edelherten. In hun boerderijwinkel verkopen ze het vlees. Vader André (66) en zoon Ruud (39) Geerligs zijn trots op hun ruim honderdveertig herten. De HertenHoeve is sinds de start in 2003 uitgegroeid tot bedrijf dat zij voor ogen hadden. "We hadden tot dat moment een traditioneel agrarisch bedrijf met melkkoeien en vleesvarkens. Ik werkte gedeeltelijk buitenshuis", zo vertelt André. Vader en zoon gooiden het roer om. In 2015 verrees aan de overzijde van de Boerenesweg een nieuwe stal. Jaarlijks werpt een hinde een kalf. "We fokken de kalveren dan op en deze worden na ruim een jaar geslacht", zo vertelt Ruud terwijl hij de herten die achter in een weiland lopen naar binnen lokt met 'brokjes'. In de boerderijwinkel is alles van het hert te koop. Mager donkerrood vlees. Haas van hert, hertenbiefstukjes, hertenstoofvlees, zelfs hertenworst. "Het is mager, komt rechtstreeks van onze boerderij en is heel gezond. We streven ernaar dat de dieren een leefpatroon hebben dat zo dicht mogelijk bij hun natuurlijk leefpatroon ligt. Hertenvlees is puur natuur", aldus Ruud die aangeeft dat ook een groot deel van de verkoop via internet plaatsvindt. "Ook bezoeken we regelmatig fairs en speciale markten."

Naast de HertenHoeve kwamen de fietsers langs boomkwekerij Florijn, het melkveebedrijf van de familie Klein Willink aan de Scherpenoordsdijk in Geesteren. De organisatie van de fietstocht was in handen van de Fietscommissie De Boer Op Ruurlo bestaande uit leden van de Vrouwen van Nu Ruurlo, Land- en Tuinbouw Organisatie Noord afdeling Achterhoek Noord en Jong Gelre Ruurlo.