Dagelijks namen een kleine tweehonderd fietsers deel aan de Ruurlose vierdaagse. Foto: PR.
Dagelijks namen een kleine tweehonderd fietsers deel aan de Ruurlose vierdaagse. Foto: PR. Foto:

Ruurlose fietsvierdaagse beleeft veertigste editie

'We hebben volop genoten'

RUURLO – De veertigste editie van de Ruurlose fietsvierdaagse gaat de boeken in als één van de zonnigste ooit. Want het was vorige week hoogzomer. Er gingen dinsdagmorgen ruim 130 deelnemers vanaf het VVV kantoor aan het Kerkplein van start voor vier dagen fietsen 'rondom Reurle'. Daarnaast meldden zich dagelijks rond de zestig dagdeelnemers die een dagkaart kochten.

Door Jan Hendriksen

De oorsprong van de Ruurlose fietsvierdaagse gaat terug naar de midden jaren zeventig van de vorige eeuw toen volleybalvereniging Tornax en de inmiddels opgeheven christelijke gemengde zangvereniging Sursum Corda de handen ineen sloegen en met succes een fietsvierdaagse organiseerden. De belangstelling was in de beginjaren direct al groot met drie- tot vierhonderd deelnemers. In de loop der jaren werd die belangstelling echter geringer en besloot men met de organisatie te stoppen. Vrijwilligers van de plaatselijke VVV pakten de handschoen na enkele jaren weer op. En zie de Ruurlose Fietsvierdaagse kent anno 2019 een groeiende belangstelling. Wisselwaar gering, maar toch. De Fietscommissie van de VVV Ruurlo bestaande uit Albert Groen, Henk Temmink, Jan en Corien Klaassen, Els Braakman en Reina Kok had voor de vierdaagse weer mooie afwisselende routes uitgezet. De routes waren in alle windrichtingen rondom Ruurlo uitgezet. Dinsdag voerden de tochten richting Almen, Joppe en Harfsen. Woensdag ging het richting Geesteren en Markelo, donderdag richting Halle, Zieuwent en Varsseveld en op de slotdag (vrijdag) richting Baak en Keijenburg.

Complimenten
"Complementen voor de uitzetting en de routebeschrijvingen die aan het papier waren toevertrouwd. Perfect gedaan", zo sprak Henk ten Velde (73) uit Barchem die samen met zijn vrouw Joke (72) aan de vierdaagse deelnam. "We hebben volop genoten." Henk ten Velde nam vorige week in Ruurlo aan maar liefst twee vierdaagsen deel. Want de zwemvierdaagse in Recreatiecentrum De Meene liep parallel met de fietsvierdaagse. Weliswaar vond de fietsvierdaagse overdag en de zwemvierdaagse in de avonduren plaats. "Handig is het niet op beide sportieve activiteiten in dezelfde week te plannen en te organiseren", zo sprak en trouwe deelneemster.

Twee afstanden
Deelnemers hadden ook dit jaar weer de keus uit twee afstanden: veertig of zestig kilometer. Na afloop, wanneer men alle vier dagen had mee gefietst ontving men een herinneringsmedaille en een lekkere pannenkoek. Voor alle deelnemers had de organisatie een speciale gele zomerpet en ontving men een rolletje snoep van Plus Kogelman (donderdag) en op de slotdag (vrijdag) een stuk fruit van Pascal Voerman Groente en Fruit.