De vier tuinen zijn op fietsafstand van elkaar. Foto: PR.
De vier tuinen zijn op fietsafstand van elkaar. Foto: PR. Foto:

Open tuinendagen in Barchem en Ruurlo

RUURLO/BARCHEM – Een viertal tuinliefhebbers in Ruurlo en Barchem stellen hun privétuin op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur opnieuw open voor tuinliefhebbers. Het zijn vier totaal verschillende tuinen die elk weer een ander kijk op tuinieren bieden. De tuinen liggen op redelijke afstand van elkaar dus het is mogelijk om ze per fiets te bezoeken. Tuin 'Bannink 'en tuin 'D'n Uuthook' of 'de Valk' liggen twaalf kilometer uit elkaar.'De 'Hof te Ruurlo' ligt daar tussen in.

D'n Uuthook Ruurlo van Benny en Dini Schepers aan de Morsdijk 9 in Ruurlo is een tuin van vierduizend vierkante meter die in drie gedeelten is aangelegd met een natuurvijver en twee folievijvers. De gazons zijn omringd door grote vaste plantenborders waar in een grote variatie van bekende en minder bekende planten. Er zijn diverse zitjes en het Koffieheuksken is ingericht als oude boerenkeuken en waar vele oude gebruiksvoorwerpen te zien zijn. Voor meer informatie: www.dnuuthook.nl Entree: 3 euro 50 inclusief koffie of thee.

Tuin Bannink van Hermien en Bertus aan de Lochemseweg 6 in Barchem is ongeveer 850 vierkante meter groot. De tuin bestaat uit een voor- en een achtertuin met ieder een eigen sfeer. De belijning is strak maar de beplanting uitbundig. Er zijn diverse zitjes en hoekjes. Ook wordt er gebruik gemaakt van eenjarigen, al dan niet in potten. In de nazomer bloeien er veel dahlia's. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar.

De Valk, de tuin van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelderweg 2 in Ruurlo is een romantische, landschappelijk tuin van ruim vijfduizend vierkante meter met heel veel borders. Het ontwerp is van Harry Esselink en de beplanting van Dineke zelf. De borders bestaan uit bijzondere vaste planten, heesters en bomen in uitbundige kleuren. Met de toepassing van veel grassen en herfstbloeiers zoals asters en dahlia's is de tuin tot ver in september nog kleurrijk. Men is welkom onder de 'berg' waar men kan zitten te genieten. Entree 2 euro 50 inclusief koffie/thee.

Hof te Ruurlo, de tuin van Marcel Borkus aan de Borculoseweg 40 in Ruurlo, is elfhonderd vierkante meter groot. Muurtjes en taxushagen zorgen voor aparte doorkijkjes en verrassende hoekjes. Hof te Ruurlo is een echte verzameltuin. Er staan veel verschillende, vaak bijzondere planten in de cottage-achtige tuin waaronder 550 verschillende soorten hosta's. Ook zijn er vijvers, terrassen en bankjes zodat men de tuin op diverse plekken kan bekijken. Voor meer informatie: www.hofteruurlo.nl. Entree: vrije gift. Koffie en thee verkrijgbaar.

De tuinen zijn beperkt toegankelijk voor rolstoel, rollator, kinderwagen en dergelijke. Honden zijn niet toegestaan.