Verzet Hobama tegen zonneparken in Barchem

'Ze horen niet thuis in gebied met natuur en waarde'

BARCHEM - Buurtbewoners van de Vrochterhoek in Barchem gaan zich met hand en tand verzetten tegen de komst van zonneparken in dit natuur- en landschapsgebied. Ze hebben daarvoor een speciale vereniging opgericht, genaamd Hobama: Houd landelijk Barchem Mooi en Aantrekkelijk.

In de Vrochterhoek en de naastgelegen Sleumersteeg bestaan plannen om verschillende parken aan te leggen met een gezamenlijke omvang van 30 hectare. Er is sprake van negen mogelijke plannen. Daarover is grote onrust ontstaan. De bewoners willen dat de gemeente de plannen afwijst. Ze zien de parken als een flagrante aantasting van het prachtige landschap en van de natuur in het gebied.
De bewoners willen voorkomen dat een hele generatie wordt opgezadeld met grootschalige voorzieningen die het kenmerk hebben van een industriƫle voorziening. Ze horen in het gebied niet thuis. Niet voor niets hebben de gronden hier de bestemming natuur en agrarisch met waarde. En niet voor niets maken grote delen van het gebied deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (vroeger EHS) en zijn er speciale robuuste verbindingszones voor de zeldzame kamsalamander en de vuurvlinder. Er zijn tal van andere, meer geschikte locaties denkbaar, meent Hobama.

Zorgvuldigheid voorop
Dat Nederland groene energie moet winnen en dat alle gemeenten daarvoor een opgave hebben, snappen de bewoners. Dat neemt niet weg dat gemeenten dit op een zorgvuldige manier moeten doen. Dat is, naar hun oordeel, niet het geval bij de plannenmakerij van Lochem voor het Barchemse gebied. Het gebeurt in hun ogen overhaast en niet weloverwogen. Neem meer tijd, adviseren de initiatiefnemers van Hobama, zeker nu blijkt dat het elektriciteitsnet de grote toevoer door zonnepanelen, windmolens en zonneparken niet aan kan. De bewoners hebben begrip voor de economische motieven van initiatiefnemers voor een grootschalig zonnepark. Dankzij de riante subsidieverlening is dat zeer aantrekkelijk. Dat hiervoor landbouwgrond wordt verhuurd voor aanzienlijke bedragen is ook alleszins begrijpelijk. Maar dat mag volgens hen geen reden zijn voor de gemeente om overal lukraak zonneparken toe te staan.

Gebruik zonneladder
De bewoners voelen zich geruggensteund door de Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving, die in hun advies aan de regering zonneparken bestempelen als industriƫle voorzieningen die niet in het mooie landschap thuis horen. Dit adviescollege pleit voor het gebruik van de zogeheten zonneladder, die een volgorde aangeeft: eerst panelen op het dak, dan andere voorzieningen en als laatste zonneparken op landbouwgrond. Ook de Tweede Kamer en de provincie vinden dat die ladder gehanteerd moet worden. De gemeente Lochem wuift die zonneladder weg, merken de bewoners.

Geen draagvlak
Bij de afweging door de gemeente over het al dan niet toestaan van de plannen speelt ook draagvlak bij de omwonenden een rol. De initiatiefnemers van Hobama signaleren dat draagvlak in de buurt voor de komst van zonneparken ontbreekt. Ze verwachten daarom dat een flink deel van de buurtbewoners zich bij het initiatief tegen de aanleg van grootschalige zonneparken aansluiten.