Onder leiding van organisator/arrangeur/dirigent Joost Walter van Viersaxen uit Ruurlo wordt, in samenwerking met de leden van het Utrechts Saxofoon Kwartet (USK) en de Kunstkring Ruurlo, in één dag een mooi concert neergezet. Foto: PR.
Onder leiding van organisator/arrangeur/dirigent Joost Walter van Viersaxen uit Ruurlo wordt, in samenwerking met de leden van het Utrechts Saxofoon Kwartet (USK) en de Kunstkring Ruurlo, in één dag een mooi concert neergezet. Foto: PR. Foto:

Saxofoonorkest XXL strijkt neer in Ruurlo

RUURLO – Project Saxofoonorkest XXL komt volgend jaar april naar Ruurlo. Maar liefst tachtig saxofonisten zullen deelnemen aan dit muzikale festijn. Saxofoonspelers die van popmuziek houden, kunnen meemaken hoe het is om in een tachtigkoppig saxofoonorkest te spelen.

'Tachtig saxen blazen je omver'

Onder leiding van organisator/arrangeur/dirigent Joost Walter uit Ruurlo wordt, in samenwerking met de leden van het Utrechts Saxofoon Kwartet (USK) en de KunstKring Ruurlo, in één dag een mooi concert neergezet. Dit muzikale evenement zal worden gehouden op zondag 19 april in het Kulturhus. De workshop, die om 10.00 uur begint en rond 16.00 uur zal eindigen, wordt uiteraard afgesloten met een optreden voor het publiek. Het is de vierde keer dat een dergelijke workshop wordt georganiseerd. Voorgaande jaren vond deze steevast in Utrecht plaats, maar in 2020 strijkt het event voor het eerst neer in de Achterhoek. Saxofoonfoonorkest XXL is een giga-workshop, voor zowel beginnende als gevorderde amateurspelers. Dit keer komt muziek van een viertal popmuziekgiganten uit de vorige eeuw aan bod. 45 minuten popmuziek van de bovenste plank. Op dit moment hebben zich al meer dan zestig deelnemers uit heel Nederland gemeld voor het project.

Uitdagende muziekstukken
Voor alle vier de stemmen (sopraan-, alt-, tenor- en baritonsax) zijn zowel relatief eenvoudige als meer uitdagende partijen gemaakt. Joost Walter zal samen met het USK ruim de tijd nemen om de arrangementen in te studeren. De deelnemers krijgen allemaal van tevoren de bladmuziek (inclusief handige geluidsbestanden) thuisgestuurd. Van hen wordt dan ook verwacht dat ze de muziek thuis zo goed mogelijk bestuderen. Op de workshopdag zelf zullen in vier blokken van circa een uur de puntjes op de i worden gezet.

Afsluitend concert
Het orkest wordt uitgebreid met toetsen, slagwerk, slaggitaar en basgitaar. Samen zetten de tachtig saxspelers voor slechts een geringe entreeprijs een concert neer voor het publiek van het Kulturhus in Ruurlo. De organisatie van dit project ligt bij VierSaxen en wordt van harte ondersteund door onder andere de Kunstkring Ruurlo die de grote zaal van het culturele centrum van Ruurlo ter beschikking stelt voor dit uitzonderlijke initiatief.

Inschrijving geopend
In de drie voorgaande jaren hebben Joost Walter en het USK dergelijke projecten georganiseerd. Daarbij stonden achtereenvolgens de Carmina Burana, de Dreigroschenoper en de muziek van Frank Zappa centraal. De reacties van de deelnemers waren zonder uitzondering erg enthousiast. De verwachting is dan ook dat dit project weer even succesvol zal worden. Voor meer informatie en inschrijving: www.viersaxen.nl.