#Doe eens lief

Een campagne van SIRE tegen de hufterigheid in de samenleving. Een goed initiatief in een maatschappij die steeds verder verhard. Begrijp mij niet verkeerd, vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht waar wij elke dag van mogen genieten. De ongenuanceerdheid van sommige berichten op social media is echter de andere kant van het spectrum. Het is natuurlijk ook wel makkelijk om van achter een scherm iets te vinden van een ander.

Ik zie regelmatig berichten en reacties daarop waarin boeren ongenuanceerd worden uitgemaakt voor dierenbeul, moordenaars en meer. Het dieptepunt was waarschijnlijk de bezetting van een varkensbedrijf in Boxtel. Als dierenarts of veearts kom ik dagelijks bij meerdere boeren. Met varkens, koeien en soms beide. Deze mensen hebben voor mij een gezicht, een verhaal. Het raakt mij dan ook dat de boerensector in ons land inmiddels rücksichtslos de schuld krijgt van eigenlijk alles wat mis gaat in ons land. Net als in andere sectoren is 95% van de boeren hard werkend, sociaal en maatschappelijk betrokken en trekt zich deze kritiek gewild of ongewild aan.

Ook deze sector kent zijn excessen, gelukkig is dat voor mij en mijn collega's geen dagelijkse praktijk. De meeste boeren zijn trots op hun veestapel, het is hun levenswerk. Een ziek dier zien ze als falen. Een dode koe als een persoonlijk verlies. Economie staat voor veel boeren lang niet op de eerste plek, als geld verdienen de belangrijkste drijfveer zou zijn waren er nu weinig melkkoeien meer in Nederland. De wil om mee te gaan met de maatschappij is er zeker. Zoals voor ons allemaal geldt, een mens veranderen is moeilijk, dat is een tijdrovend proces. Voor veel boeren is het perspectief verdwenen, een beetje groeien was altijd de weg naar boven. Voor de meeste mensen geldt hetzelfde. Zeg nou zelf, als er bij uw functioneringsgesprek wordt gemeld dat uw inkomen 15% wordt verminderd bent u ook niet direct enthousiast.

Natuurlijk preek ik voor eigen parochie, mijn inkomen is afhankelijk van deze sector. Ik kom zelf niet van een boerderij, mijn ouders zijn kritisch over 'mijn' sector. Ze wonen in het buitengebied en vinden ook iets van grote stallen met veel dieren. Toch heb ik kunnen laten zien dat de werkelijkheid wat genuanceerder is, ik wil bijna zeggen zoals altijd.

Dus probeer u eens voor te stellen (voor u zich laat meevoeren door de maatschappelijke hetze), dat aan de andere kant van het scherm ook een mens zit. Iemand met een bedrijf, die hard werkt, veel uren maakt, aan duizend-en-een regels moet voldoen in een land met strakke voorschriften voor dierwelzijn…..of beter, ga eens aan bij een boer, en stel vragen in plaats van te oordelen, het zijn namelijk best aardige mensen die boeren!


Eelke Raven
Rundveedierenarts
Namens De Oosthof Dierenartsen