Volharding duikt in de geschiedenis

BORCULO - Muziekvereniging Volharding uit Borculo duikt in de geschiedenis en vertaalt dat naar een concert, getiteld 'Een muzikale reis door de tijd', over Volharding van 1934 tot nu. Dit historisch concert is in samenwerking met de Historische Vereniging Borculo, en vindt plaats op zaterdag 2 november in het Muziekcentrum in Borculo. De deuren openen om 19.00 uur en het concert begint om 19.30 uur. de toegang is gratis.

Medio juni is het contact gezocht met de Hisvebo om eens te kijken wat de mogelijkheden waren op het gebied van de historie van Volharding. Na wat details op papier te hebben gezet en een oproep geplaatst te hebben om verborgen schatten aan te leveren kon de avond al gevuld worden met verhalen en foto's over de vereniging. Wie weet bijvoorbeeld dat er in Volharding een tweede leven is geblazen? Als men zoekt in de archiefkasten dan gaat de geschiedenis terug naar 1899 toen Volharding voor het eerst opgericht werd. In 1932 moest de vereniging helaas ontbonden worden. Gelukkig is er op 7 januari 1934, in een periode waar men het eigenlijk geen tijd vond om muziek te maken, een nieuwe vereniging opgericht. Men telde destijds 23 leden en de contributie was per week 15 cent voor de arbeiders en 10 cent voor de werklozen. Direct een jaar later ging Volharding al op concours en haalde daarbij al meteen een eerste prijs met lof der jury. In 1970 werd de tamboerkorps, nu slagwerkgroep, opgericht. Ook zij gingen twee jaar later op concours en behaalde daar een eerste prijs. In diezelfde periode, april 1970, werd ook het majorette-peloton opgericht. Nu in 2019 worden het de twirlgroepen genoemd.
De avond zal beginnen waar Volharding ook is begonnen namelijk in 1934. In een aantal blokken worden er verhalen verteld en muziek gespeeld uit die tijd. Op die manier zal de avond eindigen in het heden, 85 jaar later. De presentatie deze avond is in handen van Joke Pot.