Berkelland werkt aan vitaal platteland

BERKELLAND - De agrarische sector is van oudsher een belangrijke bedrijfstak in Berkelland. Dat is het nog steeds. De bedrijfstak is natuurlijk veranderd in de loop der tijd. De sector is de laatste tijd in het nieuws, een aantal ontwikkelingen zetten bedrijven onder druk. Dat maakt de toekomst onzeker. Voor de gemeente aanleiding met agrariërs in gesprek te gaan. Aan vierhonderd keukentafels is gesproken over hun bedrijven en wat hen bezig houdt.

Door Rob Stevens

Wethouder Maikel van der Neut is blij dat een grote groep is bereikt. Van de 770 bedrijven die zijn benaderd is het met 400 agrariërs tot een afspraak gekomen. Berkelland heeft een kleine duizend agrarische bedrijven. Van der Neut: "Het is voor gemeentelijk beleid belangrijk te weten wat er onder de beroepsgroep speelt. We hebben nu een beter beeld van het buitengebied. Binnen twee jaar zullen honderd bedrijven stoppen. Maar de meerderheid wil op de bestaande weg verder gaan terwijl 37% verder wil groeien."

Behoefte van sector
Wat heeft het onderzoek opgeleverd en wat kan de gemeente doen? Agrariërs zoeken naar passende antwoorden op nieuwe ontwikkelingen: maatschappelijke druk, wet- en regelgeving, duurzaamheid en innovatie en schaalvergroting. Een van de uitkomsten van het onderzoek is de behoefte aan informatieve bijeenkomsten waar onderling over deze zaken van gedachten kan worden gewisseld, bijvoorbeeld over meer duurzame kringlooplandbouw. Een aantal agrariërs krijgt coaching om hun toekomstperspectief te bepalen, voor feedback op bedrijfsbeëindiging en het vinden van een balans tussen werken en privé. Een klankbordgroep moet duidelijkheid scheppen over hoe de toekomst van het platteland er uit moet komen te zien. Men hoopt tijdens de verschillende sessies van elkaar te leren, bijvoorbeeld over andere verdienmodellen. In dat verband vraag de gemeente een provinciale subsidie aan om producten van agrariërs als streekproducten in lokale winkels op de schappen te krijgen.

Vrijwillige kavelruil
Een ander gegeven is dat in sommige delen van Berkelland bedrijven heel dicht op elkaar zitten, terwijl elders juist veel bedrijven stoppen. Begin september was er daarom een avond over vrijwillige kavelruil, waar 230 boeren op af kwamen. Ruim de helft gaf te kennen daar wel voor te voelen. Een kavelruilcommissie is bij hen op bezoek geweest om hierover van gedachten te wisselen. Tijdens die gesprekken kwamen nog weer 120 andere potentiële kandidaten naar voren om mee te ruilen. Agrariërs die ook belangstelling hebben voor herplaatsing kunnen zich nog bij de gemeente aanmelden.