Zonnebloem Borculo-Haarlo viert vijftigste verjaardag

Zonnebloem Borculo-Haarlo ziet Abraham

HAARLO - Het radioprogramma 'Radio Ziekenbezoek De Zonnebloem' van Alex van Wayenburg betekende in 1945 de start van de Zonnebloem. De Stichting de Zonnebloem ontstond in 1949 en is sindsdien niet meer weg te denken. Inmiddels zijn er nationaal meer dan 1200 lokale afdelingen met ruim 41.000 vrijwilligers. Berkelland heeft er vijf, waaronder die van Borculo-Haarlo met 32 vrijwilligers en zo'n 180 deelnemers. De afdeling bestaat 50 jaar en vierde afgelopen zaterdag haar feestje in zaal Peters in Borculo.

Door Rob Weeber

Voorzitter Ton van Uem sprak de ruim 200 aanwezigen toe en opende met: "Het is jullie feestje". Hij verwees impliciet daarmee naar het succes van de Zonnebloem door de jaren heen en de nog immer toenemende populariteit onder de doelgroep. Deze bestaat uit mensen met een lichamelijke beperking die in een isolement dreigen te geraken. In Berkelland worden zo'n veertig mensen één op één bezocht voor een praatje of kleine (hulp)activiteit. Daarnaast worden er groepsactiviteiten georganiseerd, zoals een ijsje eten of een concert bezoeken.
Van Uem wees verder op de toenemende samenwerking van de afdelingen in Berkelland waar het de activiteiten betreft. Verder wordt met opzet toenadering gezocht tot instanties als de Teams Voormekaar en Careaz J.W. Andriessen. Het omgaan met ouderen wordt complexer en samenwerking met professionals versterkt onze eigen ondersteuning. Hij deed tegelijk een oproep aan de ouderen om vooral gebruik te maken van 'Borculo ontmoet'. Dit initiatief van het J.W. Andriessenhuis en Speeltuinvereniging De Koppel biedt ouderen een ontmoetingsmogelijkheid in wijkgebouw De Koppel op de donderdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur.
Na Van Uem was het de beurt aan secretaris Herman Koopman die aan de hand van 35 jaar jaarverslagen een bloemlezing hield over de geschiedenis van de afdeling. De oprichting volgde op 25 november 1969 op initiatief van dhr. Wintermans in zijn huis aan de Irenestraat.
Na het officiële gedeelte volgden optredens van de Grolse Hofzangers en de dames Carlijn en Ellie van Borculosound. Een bijzonder moment was er tot slot voor Jaime Lebbink, de man die dit jaar de meeste loten verkocht voor de Zonnebloem. Uit handen van dagvoorzitter Corine Mobbs en Gerrit Sprokkereef, bestuurslid activiteiten, ontving hij een dinerbon. Het landelijke motto van der Zonnebloem is: 'Er kan zoveel meer dan je denkt'. Dat wordt ook ieder jaar bewezen door de lokale afdeling Borculo-Haarlo. Voor 2020 ligt de activiteitenkalender al weer klaar, met als uitgangspunt de gezellige dag of middag met elkaar. "Zonder elkaar is iedereen alleen", aldus voorzitter Van Uem.