Een boven aanzicht van het toekomstige nieuwe Bundelingpark. Foto; PR. ProWonen/Sensire.
Een boven aanzicht van het toekomstige nieuwe Bundelingpark. Foto; PR. ProWonen/Sensire. Foto:

Bewoners De Bundeling gaan verhuizen

RUURLO – De herontwikkeling van het Bundelingpark aan 't Rikkelder gaat gestaag verder. Met deze herontwikkeling willen zorgorganisatie Sensire en wooncorporatie ProWonen graag blijven aansluiten op de woonwensen en behoeften van (toekomstige) bewoners. Afgelopen zaterdag werden de bewoners en familie, medewerkers en vrijwilligers van Sensire De Bundeling bijgepraat over de herontwikkeling en de komende verhuizing van de 34 bewoners van De Bundeling.

Door Jan Hendriksen

Sensire en ProWonen waren al een aantal jaren in gesprek over de toekomst van De Bundeling. De gebouwen zijn gedateerd en voldoen niet meer aan de woonwensen van nu. Frederik Lindenhovius, directeur Wonen met Zorg Sensire en Hendrik Mulder, projectleider van ProWonen vertelden over de plannen. "Het Bundelingpark voorziet in de wens en behoefte van inwoners van Ruurlo en omgeving om tot op hoge leeftijd zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen - ook als daarbij intensieve zorg en ondersteuning nodig is." Op dit moment is een aantal gebouwen op het Bundelingterrein al gesloopt: De Sluis, het Bundeltje en het Voorhuis. De Schoven is gerenoveerd en De Garven, de kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie, is uitgebreid met vier nieuwe woningen. Aan het einde van het jaar zijn ook de acht nieuwe appartementen van De Schoven gereed. In mei wordt De Bundeling gesloopt. Daarna start op die plek de bouw van nieuwe woningen en een geheel nieuwe ontmoetingsruimte. Tenslotte krijgt het terrein een totaal nieuwe uitstraling: wegen, paden, parkeerplaats en tuin worden opnieuw ingericht. Eind 2021 is Het Bundelingpark dan officieel klaar. "De drijfveer van Sensire is bewoners het leven te laten leiden dat zij willen. Ondanks beperkingen, met hulp van Sensire. In een omgeving waar zij zich prettig voelen", zegt directeur Frederik Lindenhovius. "Straks is er een nieuw, gemoderniseerd Bundelingpark, waarbij nagedacht is over de invloed van de omgeving op de belevingswereld van de bewoners. Zowel bewoners met een somatische zorgvraag als bewoners met dementie. Tegelijkertijd kunnen de zorgprofessionals, in gezonde werkomstandigheden, de zorg blijven bieden zoals bewoners dat van ons gewend zijn."

Impact op bewoners
In april 2020 staat de verhuizing van bewoners van De Bundeling gepland. "Wij zijn ons ervan bewust dat de herontwikkeling en de bijbehorende verhuizing veel voor de bewoners betekent", zegt Frederik Lindenhovius. "Een verstoring van ritme, een andere leefomgeving en de verhuizing kunnen een grote impact hebben. Onze collega's zorgen er graag voor dat het alledaagse leven en leefritme van de bewoners zo min mogelijk wordt verstoord."

Positief
Sensire betrekt de familie van de bewoners nadrukkelijk bij de herontwikkeling. En dat werd door verschillende families na de informatiebijeenkomst als positief ervaren. Frederik Lindenhovius. "Een verhuizing gaat op maat, op basis van de persoonlijke voorkeuren van de bewoner. De bewoners en familie denken mee over de inrichting van het appartement. Van de plek waar het schilderij komt te hangen tot de kleur van de gordijnen. Ook daarover gaan we persoonlijk in gesprek."

Kapsalon
Het verzoek van bewoners van De Bundeling en de Schoven om een ruimte voor een kapsalon in of op het nieuwe Bundeling terrein te realiseren, zoals dat nu ook het geval is, zal niet worden gehonoreerd ondanks dat ruim zeshonderd mensen de petitie op initiatief van Ruurloër Marga Klein Kranenbarg voor het behoud van de kapsalon ondertekenden. "Onze visie is om de bestaande banden en relaties, bijvoorbeeld de huidige kapper van een toekomstige bewoner, in stand te houden. En anders is de thuiskapper een oplossing. Daarbij betekent de kosteloze verhuur van een kapsalon in een appartement op het nieuwe Bundelingpark een plek minder voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. We begrijpen dat de kapsalon ook een plek van ontmoeting is, daarvoor is er straks een ontmoetingsruimte", zo verklaarde Frederik Lindenhovius.

Marga Klein Kranenbarg vindt het jammer dat de kapsalon op het nieuwe Bundelingpark verdwijnt. "De ouderen en zorgbehoevenden raken zo hun ontmoetingsplek en hun inloopkapsalon kwijt. De salon draagt namelijk bij aan een positieve gemoedstoestand van de bewoners. Het is voor velen even een uitje, wat voor een aantal nog net zelf te doen is op het terrein zelf of met behulp van de kapster. Ze kunnen drempelloos terecht voor een praatje waardoor ze de eenzaamheid even kunnen ontvluchten en ze niet telkens hoeven terug te vallen op de kinderen of andere familieleden om bij een kapper in het dorp te komen", aldus Klein Kranenbarg.