Het bestuur van de jubilerende IJsclub. Foto: PR
Het bestuur van de jubilerende IJsclub. Foto: PR Foto:

Jubilerende IJsclub Borculo krijgt Koninklijke Erepenning

Vervolg van de voorpagina

BORCULO - De IJsclub Borculo bestond op 19 november 100 jaar en ontving op zaterdag 23 november de penning uit handen van burgemeester Joost van Oostrum.

Door Rob Weeber

Van Oostrum zei vereerd te zijn de penning te mogen uitreiken, maar hoopte dat hij niet op basis van zijn eigen schaatskwaliteiten uitverkoren was. Dan had bijvoorbeeld oud-inwoner van Hupsel en schaatsster Annie Borckink een betere keuze geweest. In zijn toespraak memoreerde hij bijzondere momenten en verhalen uit de geschiedenis van de ijsclub. Ook voorspelde hij een strenge winter, verwijzend naar de Franse methode om de winterpret te voorspellen. Zij kijken naar de lengte van de Gele Gentiaan en deze is goed dit jaar.

De 400 meter baan ligt nog steeds op grond van Twikkel en is door de gunstige ligging vrijwel altijd als eerste open in geval van vorst. Die openstelling echter was wel een 'dingetje' in het verleden, zo bekende voorzitter Wicher Soek in zijn rede. Om te testen of het ijs sterk genoeg was, werd het jongste bestuurslid de baan op 'geschoven'. Dat resulteerde nog wel eens in een nat pak. Tegenwoordig boort men een gat in het ijs en meet de dikte. Vanaf 6,5 cm wordt de baan geopend. Bestuurder worden trouwens was nooit zo'n probleem, de voorwaarde die ermee gepaard ging echter wel. Bij de IJsclub Borculo wordt je namelijk (met een knipoog) bestuurder voor het leven en ben je bij voorkeur bouwvakker of boer is. Dan heb je in de winter tijd om vrijwilliger te zijn, zo was het althans. Feitelijk klopt het aardig, want de gemiddelde zittingstijd van bestuurders in die afgelopen 100 jaar bedraagt meer dan twintig jaar. De langste bestuurstermijn ooit bedroeg zelfs 53 jaar. Ook binnen het huidige bestuur zijn vijf leden die langer dan twintig jaar bestuurlijk actief zijn. Drie ervan waren bovendien bouwvakker in het werkzame leven.

Naast de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester ontving de vereniging van het KNSB Gewest Gelderland een maquette. Daarnaast werden vijf bestuursleden Lid van Verdienste van het KNSB Gewest Gelderland omdat zij tenminste twintig jaar bestuurder zijn. Het betrof de bestuurders: Dick Timmerije, secretaris en gediplomeerd ijsmeester en al 34 jaar bestuurslid, Gerrit Hasselo, lid van de commissie baanonderhoud en al 33 jaar bestuurslid, Wicher Soek, voorzitter en gediplomeerd ijsmeester en al 32 jaar bestuurslid, Jan Asselman, lid commissie baanonderhoud en al 23 jaar bestuurslid en Johan Lubberding, klussenman en kantinebeheerder en al 23 jaar bestuurslid.