Quincy met haar winnende schilderij 'Merelnest'. Foto: PR
Quincy met haar winnende schilderij 'Merelnest'. Foto: PR

Eibergse wint op Kunstcongres

EIBERGEN - Quincy Knippers (1985) uit Eibergen kreeg op haar zevende haar eerste tekencursus cadeau en ontwikkelde zich met het tekenen van vooral dieren. Het ontbreken van een tekenleraar op de middelbare school haalde de vaart eruit, maar ze pakte het later weer op. Ze ging zelfs over op schilderen. In het magazine Perspectief stond afgelopen jaar een oproep voor het Kunstcongres met perspectief in de regio Oost, maar ze was toen net te laat om zich nog te kunnen aanmelden. De regio Noord echter organiseerde het kunstcongres later, op 18 januari 2019. Ze trok de stoute schoenen aan, reisde af naar het Drents Museum in Assen en behaalde de eerste prijs.

Door Rob Weeber

Het was een hele overwinning voor haar om mee te doen, hoewel ze achteraf blij is dat ze heeft doorgezet. "Ik heb nog nooit eerder geëxposeerd, ik vond mijn werk namelijk niet goed genoeg. Als ik voorheen een schilderij maakte, dan gaf ik dat meestal weg. Veel aanbod voor het Kunstcongres had ik dus niet. In eerdere jaren vond ik het lastig om naar mijn eigen werk te kijken. Ik zag mijn eigen emotionaliteit in mijn werk terug en was daardoor niet snel tevreden. Dat wekte ook een bepaalde onrust op."

Quincy: "Gelukkig ben ik daar overheen gegroeid en kan ik nu wel waardering voor mijn werk opbrengen. Daarmee is ook de rust weergekeerd. Het liefst schilder ik dieren. Ik hou van realisme met een vleugje abstractie en veel kleur. De onderlaag is acrylverf, maar daaroverheen breng ik een olieverflaag aan. Daarmee krijgen de kleuren meer glans en intensiteit. Soms neigt mijn werk wat naar magisch realisme, hoewel dat ook wel een beetje somber kan zijn. Daar herken ik mijzelf dan weer in. Ik ben een regenmens en hou van nat en somber weer. Als de zon schijnt, blijft ik binnen, maar als het regent, dan wil ik erop uit."
Haar schilderij 'Merelnest' werd een van de twee jury-prijswinnaars in Assen. Daarnaast was er nog een publiekswinnaar. Het commentaar van de kunstcommissie was hoopvol: "Zeer interessant onderwerp. Goed geschilderd. Maakt ons zeer benieuwd naar andere kunstwerken van deze maker." Het UWV, de organisatie achter het Kunstcongres met perspectief, gaf als commentaar: "De kwetsbaarheid spat ervan af". Het zijn mooie reacties waarmee ze verder kan en wil. Er mag nog iets meer kleur in haar werk komen, maar het realisme blijft overheersen.

Haar droom is een huiskamerclubje met schilders en ze doet graag een oproep naar collega-schilders. Ook haar partner is schilder, intuïtief schilder, en zelfs haar twee zoontjes van 8 en 10 jaar zijn al actief met tekenen en schilderen. Het bracht haar tot een nieuw initiatief, de blogspot 'Knippers in de sloot', genoemd naar de achternaam van haar vriend. Daarin presenteert zich het hele gezin met hun kunst.


knippersindesloot.blogspot.com