Leerlingen keken door een verrekijker om vogels te spotten. Foto: Sonja Grooters
Leerlingen keken door een verrekijker om vogels te spotten. Foto: Sonja Grooters

Leerlingen Tormijnschool tellen vogels

Koolmees staat in Berkelland op de eerste plaats

NOORDIJK - Met de verrekijker in de aanslag probeerden de leerlingen van groep 7/8 van de Tormijnschool in een half uur zoveel mogelijk vogels te spotten. Ze deden vrijdag 25 januari mee aan de Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door Vogelbescherming Nederland.

Vogelwerkgroep Berkelland had op alle scholen folders verspreid met de meest voorkomende tuinvogels, zodat de kinderen de verschillende soorten goed konden herkennen. De eerste tien minuten werd er geteld vanuit de klas, daarna gingen de kinderen nog twintig minuten naar het schoolplein. Om de vogels naar het schoolplein te lokken hadden de kinderen twee weken voor de telling al pindaslingers en vetbollen gemaakt en opgehangen. Tot plezier van de gaaien, die tevergeefs probeerden aan de pindaslinger te blijven hangen.
Tijdens de telling werd deze vogels niet gespot, maar wel tal van andere soorten zoals houtduif, koolmees, pimpelmees, turkse tortel, vink, merel, kauw en roodborst. Tot slot werden de gegevens ingevoerd op de website. Daarop waren ook de tellingen van andere mensen te zien, leuk om te vergelijken. Ook in het weekend van 26/27 januari kon iedereen nog thuis in de eigen tuin tellen.
Tot nu toe staat de koolmees in Berkelland op de eerste plaats. Landelijk is dat de huismus. Op de Tormijnschool zagen de leerlingen vooral houtduiven en merels.