Stamppot met 'champagne' bij Eetcafé Rekken

REKKEN - "Heel bijzonder", merkte een smulpaap op bij de 8ste editie van Eetcafé Rekken, "champagne bij de stamppot." De organisatie proostte op 8 januari in Den Hof samen met een genodigd sponsor-echtpaar, Mark & Marloes Roossink, en 52 andere eters op het nieuwe jaar.

Den Hof kon alle eters herbergen, dus de krachten achter het Eetcafé Rekken hoefde de noodmaatregel voor een al te grote toeloop nog niet van stal te halen. Elke aanmelder die misgrijpt op een plekje aan tafel krijgt de eerstvolgende keer voorrang, zo meldde Marianne Blaauboer van de organisatie.
Dit keer geen voorgerecht, maar een glas Crémant de Bourgogne om te proosten op het nieuwe jaar. Champagne, de koningin van de bubbels, kennen we nagenoeg allemaal. De naam 'champagne' is echter voorbehouden aan mousserende wijnen die uit de Champagnestreek komen. Voor dit soort wijnen die uit een andere streek komen hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen. Frankrijk kent inmiddels acht crémants. Ze bestaan uit lokale druivenrassen en worden op dezelfde manier als champagne gemaakt.
Daarna volgde het hoofdgerecht, een drieluik proeverijtje stamppot. Met spruiten, rode bieten of prei, voor elk wat wils. Vooral de rodebietenstamppot bleek een verrassende nieuwkomer die aansloeg. Daarbij werd verse worst en speklap geserveerd. Het nagerecht was bitterkoekjespudding, getiteld 'maar dan anders'. Wat was anders? Geen pudding, maar heerlijk schenkklare vla met cantuccini- in plaats van bitterkoekjes. Voor een extra amandelkick was amaretto toegevoegd, een Italiaanse likeur. Met een knieperke als nieuwjaarsrolletje.
Het Eetcafé heeft intussen door zijn doelstelling en de inzet van veel vrijwilligers een hoge gunfactor gekregen. En dat levert financiële en materiële ondersteuning op. Zo zorgde Roossink voor een bijdrage in de champagne en gaf Ria Kerkemeijer de champagneglazen in bruikleen. De aardappelen waren van Markering, vlees en groenten met korting van De Hoeve en volle melk van Stokkers. Applaus was er na afloop ook voor de organisatie en de koks die dit achtste diner mogelijk maakten: Alie, Charon, Ellen, Jaqueline, Maria, Greet, Henk, Marianne, Martin, Marco en Wolf.
Het eerstvolgende Eetcafé Rekken is op dinsdag 5 februari 2019. Het diner in Den Hof wordt geserveerd om 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur. Kosten: 7,50 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro. Aanmelden vóór zaterdag 2 februari via Alie Sieben: tel. 0545-431656 of e-mail: aliesieben@hotmail.com.