Rick Hulshof te midden van zijn leerlingen. Foto: eigen foto
Rick Hulshof te midden van zijn leerlingen. Foto: eigen foto

Rick Hulshof 'gezegend voor een jaar' terug uit Nepal

EIBERGEN - Het is nog even weer wennen in Eibergen voor Rick Hulshof. Hij is net terug van een exotisch verblijf van vier maanden in de Nepalese Himalaya, niet ver van de hoofdstad Kathmandu. Rick heeft er Engelse les gegeven aan een jongensschool, verbonden aan een klooster: het Mansjushri Di-Chen Buddhist Learning Center. Meer studenten geven op deze manier les in Nepal. Rick is daarover nog al kritisch: "Het is gewoon handel; vrijwilligersorganisaties verdienen er aan."

Door Rob Stevens

Rick heeft een jaar vrijaf genomen na zijn middelbare schoolopleiding (hij is geslaagd voor zijn gymnasiumopleiding). Hij is politiek zeer geïnteresseerd en is in Berkelland lid van de steunfractie van GroenLinks. En in september gaat hij politicologie studeren in Den Haag, de stad waar het hart van de Nederlandse politiek zetelt.

'Het was een mooie, leerzame ervaring'

Rick: "Na mijn middelbare school wilde ik een jaar even wat anders doen. Zo kwam ik in Nepal terecht via een stichting waar een oom bij betrokken is. Het was een mooie leerzame ervaring. De dagen hebben er een vast ritme. De ochtend begint steevast met een bijeenkomst waar eerst wordt gebeden. Dan wordt het volkslied gezongen. Vervolgens is het tijd voor de ochtendgymnastiek die overigens niet zoveel voorstelt. Twee sidesteps, dat is het wel."

En dan was het tijd voor het lesprogramma. "Ik gaf Engels aan jongens in de leeftijd van zeven tot twintig jaar die uit de wijde omgeving komen. Op het lesprogramma staan verder de vakken zoals we die hier ook hebben. De meeste leerlingen spreken wel goed Engels. Er worden veel teksten uit het hoofd geleerd. Bij mijn afscheid kreeg ik van de directeur een certificaat en werd ik bedankt voor mijn inzet. En ik kreeg een Katha omgehangen, een witte sjaal die me voor een jaar zegent. Van de leerlingen kreeg ik een stapel brieven mee. Een van mijn favoriete leerlingen vroeg: "Waarom ga je naar huis? Je bent toch al thuis!" Dat is wel ontroerend."

Nepal kent door de staat gefinancierd onderwijs én particulier onderwijs. Het Mansjushri Di-Chen Buddhist Learning Center wordt bekostigd met giften. Het heeft inmiddels meer dan honderd studenten de basis verschaft om verder te studeren. Er zijn in Nepal veel buitenlandse studenten als vrijwilliger werkzaam.

Rick is kritisch. Hij vertelt dat die studenten er vaak maar voor hoogstens twee weken zijn. Rick: "Het is gewoon handel, vrijwilligersorganisaties verdienen er aan. En de continuïteit van het onderwijs is er niet bij gebaat. Leerlingen kunnen zo geen binding met hun docenten opbouwen. Docenten zijn vaak niet goed gekwalificeerd." Rick heeft in de avonduren een leerplan geschreven zodat nieuwe docenten in ieder geval aan hetzelfde programma werken. En hij is bezig Engelstalige leesboeken in te zamelen, voor de leerlingen, om hun leesvaardigheid te oefenen.

Rick Hulshof kritisch over werkwijze en kwalificaties vrijwilligers

De warmwatervoorziening op zijn eigen kamertje verliep via een zonneboiler. In het winterseizoen had hij daar niet veel aan. Dus thuis is hij meteen onder de douche gestapt. Hij is als vegetariër teruggekomen. Niet eens uit principe, meer omdat hij de hygiëne in de keuken er niet altijd top vond. Hij is nu een paar weken thuis en dat bevalt hem eigenlijk wel.

Maar: Rick is vast van plan er nog eens weer een bezoek te brengen. Misschien met de boeken.