Derk Jan ten Hoopen. Foto: PR
Derk Jan ten Hoopen. Foto: PR Foto:

Ten Hoopen goed voor 'gemeudeluken aovend'

WINTERSWIJK - Derk Jan ten Hoopen is te gast in het doopsgezind kerkje in Winterswijk op donderdag 7 maart vanaf 20 uur. Hij vertelt onder andere over zijn boek 'Gaot zitten en vertel'.

Derk Jan ten Hoopen is geboren in Neede. Hij werkte jarenlang als huisarts in het Drentse Zuidwolde, maar is in de Achterhoek vooral bekend van zijn dialectbundels. Ten Hoopen is donderdag 7 maart de gast van boekhandel Kramer in het doopsgezind kerkje in Winterswijk.
Dat is midden in de 'Waeke van het Achterhookse Book', die van 3 tot en met 10 maart in de hele streek wordt gehouden. Ten Hoopen is uitgenodigd om te vertellen over zijn laatste boek. De uitnodigende titel 'Gaot zitten en vertel' geeft al aan dat het een 'gemeudeleken aovond' wordt.
Ten Hoopen schetst in dat laatste boek een beeld van zijn werk als huisarts in Drenthe. Als plattelandsdokter kon hij zich in die provincie goed redden met zijn dialect. Het Achterhooks en het Drents zijn beiden een levendig onderdeel van het Nedersaksisch. Dat is inmiddels een in Nederland en Duitsland officieel erkende streektaal, waarvan de varianten zelfs tot diep in het oosten en noorden van Duitsland wordt gesproken.
Derk Jan ten Hoopen is in 1943 in Neede geboren. Hij schrijft in zijn dialect verhalen en gedichten en is medewerker van het dialect-tijdschrift De Moespot. In 2002 werd hij voor zijn dialectwerk onderscheiden met de Jaromir, de Kunst- en Cultuurprijs voor het oosten van Gelderland. In 'Gaot zitten en vertel' schetst Ten Hoopen allerlei verhalen - deels verzonnen, deels gebaseerd op de ervaringen in zijn spreekkamer.

Donderdag 7 maart, 20 uur in het doopsgezind kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk. Toegang 10 euro (inclusief koffie of thee). Kaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk.