Patricia Hoytink burgemeester van Overbetuwe

BERKELLAND - Patricia Hoytink-Roubos, wethouder van Berkelland, wordt burgemeester van de gemeente Overbetuwe. In de openbare raadsvergadering van deze gemeente is dinsdag 26 februari bekendgemaakt dat zij is voorgedragen als burgemeester van Overbetuwe. Ze vervangt er de huidige burgemeester, Toon van Asseldonk, die op 4 april afscheid neemt na zes jaar burgemeesterschap.

Door Rob Stevens

Patricia Hoytink is sinds 2014 wethouder van de gemeente Berkelland. Nu maakt ze dus de stap naar het burgemeesterschap. Het Achterhoek Nieuws feliciteerde haar met de voordracht en vroeg haar om een reactie. Patricia: "Ja, ik vind het bijzonder en eervol om voorgedragen te zijn als burgemeester van Overbetuwe. Ik ben er natuurlijk erg blij mee en kijk uit naar een mooie samenwerking. Ik dank de gemeenteraad van Overbetuwe voor het vertrouwen en heb er veel zin in!" Ook op haar LinkedIn pagina stromen woensdag de felicitaties voor de voordracht binnen.

De fractievoorzitter van het CDA, Gerard Hillhorst, reageert ook verheugd: "Het verraste me wel, maar ik vind het in één woord geweldig. Ik ben echt blij voor haar. Ze heeft wel altijd gezegd dat je niet langer dan twee periodes wethouder moet zijn. Voor Berkeland is het enerzijds jammer, we verliezen natuurlijk een goede wethouder met enorme dossierkennis die zich goed heeft geprofileerd. Aan de andere kant is het ook goed voor Berkelland dat een wethouder uit onze gemeente zo'n stap maakt. Het viel me vanmorgen ook wel een beetje rauw op mijn dak. Want we moeten nu op zoek naar een capabele opvolger die ook nog moet willen én kunnen. De procedure is bekend. Op basis van een profielschets zullen kandidaten worden gezocht. Maar we nemen er de tijd voor. De verwachting is dat Patricia rond half april vertrekt. Dus dat is ook ongeveer de termijn, of nog iets langer, die we nemen voor het zoeken naar een geschikte opvolger. Intern of extern."

Op Twitter reageert burgemeester Joost van Oostrum op haar voordacht met: "Ik kan niet anders zeggen dan dat de gemeente Overbetuwe een goede keuze heeft gemaakt. In de gemeente Berkelland gaan we haar zeker missen. Van harte gefeliciteerd met deze mooie stap (bijna) collega!"

Leidraad voor de gesprekken met de kandidaat-burgemeesters was een profielschets. Daarvoor werd de partijen in de raad om input gevraagd en via een digitale enquête de inwoners van Overbetuwe. Overbetuwenaren vinden dat een burgemeester over de volgende capaciteiten moet beschikken: zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar, verbindend, boven de partijen staand, integer, daadkrachtig en standvastig; de burgemeester dient zich in te zetten voor álle inwoners van Overbetuwe.


Lees verder op pagina 3