De Snippe maakte met succes een proefvaart. Foto: PR
De Snippe maakte met succes een proefvaart. Foto: PR Foto:

Berkelzomp Snippe klaar voor nieuwe vaarseizoen

EIBERGEN - Traditiegetrouw werd de Berkelzomp Snippe tussen kerst en nieuwjaar op het droge getrokken voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Een groot aantal schippers begon met het schoonmaken en schuren van de boot. Dit jaar stond echter een grotere klus te wachten. Eerst moest een lekkage in de bodem van de boot worden gevonden en gedicht en vervolgens moest een nieuw motor worden ingebouwd.

Schipper-timmerman Jan Olthof repareerde het lek, waardoor de boot weer waterdicht is en vervolgens ging de technische commissie onder leiding van Hugo de Groot aan het werk. Omdat de nieuwe motor groter is dan de oude, moest er een grotere bun (compartiment in een boot; red.) worden ingebouwd. Dat betekende dat in de bodem gezaagd moest worden en vervolgens moest een nieuwe opbouw worden geplaatst.
De nieuwe bun is een eigen ontwerp, voorzien van een metalen binnenwand, gemaakt door een neef van één van de schippers, en een houten bekisting, gemaakt door Jan Olthof. De nieuwe motor hangt in de bun en kan met een ingenieus hefmechanisme omhoog getild worden. De elektrische inrichting, het bedieningsmechanisme en de accu's zijn geplaatst onder vakkundig toezicht van Hennie Alferink en daarna kon de boot, van binnen en van buiten, voorzien worden van een nieuwe laklaag.
Vrijdag kon een eerste testvaart worden gemaakt. De technische commissie, bestaande uit Hugo de Groot, Hennie Alferink, Henk Wielens, Ben Banning en Jan Olthof, heeft motor, bediening en het hefmechanisme getest. De boot is waterdicht, alles werkt prima en dus is alles gereed voor weer een mooi vaarseizoen. Vorig jaar hebben ongeveer 4000 personen een tocht met de Snippe gemaakt. De Eibergse schippersgroep maakt deel uit van de Stichting de Berkelzomp, met boten en schippersgroepen in Borculo, Eibergen, Lochem en Almen.