In gesprek over 'Voltooid leven!?'

EIBERGEN - Op uitnodiging van de commissie Inspiratie en Ontmoeting van de Protestantse Gemeente Eibergen komt emeritus hoogleraar Paul van Tongeren op maandag 8 april om te spreken over 'Voltooid leven!?'.

D66 is voorstander van een wet die het voor ouderen mogelijk maakt hun leven te beëindigen als zij zelf hun leven voltooid achten. Zorgvuldigheid staat daarbij voor D66 voorop. Nog voor het kabinet hiertoe besloot, was Kamerlid Pia Dijkstra al bezig met een initiatiefwet hierover. Zij vindt het winst dat nu een goed maatschappelijk en politiek debat gevoerd wordt. Volgens D66 is te lang weggekeken van de wens tot zelfbeschikking van ouderen die hun leven voltooid achten.
In de initiatiefwet gaat het om mensen van 75 jaar en ouder, waarbij het verzoek vrijwillig, zonder enige druk van buitenaf, weloverwogen en duurzaam is. Gelet op het ingrijpende karakter van het wetsvoorstel is gekozen voor een leeftijd van 75 jaar.
Met zijn boek 'Willen sterven' mengt de filosoof en ethicus Paul van Tongeren zich op nogal schokkende wijze in het debat. Want de vraag wat dood-willen betekent, kan respectloos overkomen, erkent van Tongeren. "Alleen al het stellen van de vraag lijkt een belediging voor degene die deze wens of wil kenbaar maakt", schrijft hij. "Iemand die dood wil, wil immers gewoon dát: dood." 'Willen sterven' is genomineerd voor de Socratesbeker, de prijs voor het meest urgente en prikkelende Nederlandstalige filosofie-boek. De emeritus hoogleraar Paul van Tongeren komt maandag 8 april naar Eibergen om over bovenstaande onderwerp met ons te spreken. De bijeenkomst op maandag 8 april vindt plaats op het koor van de Oude Mattheüs, Eibergen en begint om 20.00 uur.