Lunchen tussen de koeien. Foto: Anouck Heutinck
Lunchen tussen de koeien. Foto: Anouck Heutinck Foto:

Tormijnschool luncht tussen de koeien tijdens de nationale buitenlesdag

NOORDIJK - Het was even raar opkijken op de Tormijnschool in Noordijk. Het geluid van klompen en geritsel van de overalls maakten de dienst uit! Deze dag stond namelijk in het teken van een bezoek aan de educatieve melkveehouderij 'De Weiden' in Beltrum. Dinsdag 2 april was namelijk nationale buitenlesdag.

Juf Anouk ging met groep 1 t/m 4 de boer op voor een bijzondere dag onderzoekend leren. Na een rondleiding op de boerderij en de kennismaking met de dieren, werden de kinderen aan het werk gezet. Van het gedrag van een koe observeren tot aan het bestuderen van een koeienvlaai, de opdrachten waren zo divers dat alle kinderen een mooi beeld kregen van wat er op een gebeurt.
Na de nodige inspanning knorden de magen van de kinderen soms harder dan het geloei van de koe. Er werd een grote tafel gebouwd midden in de koeienstal! Deze unieke beleving van eten was een verrassing voor de kinderen. Helemaal omdat ze tijdens het eten getrakteerd werden op echt verse koeienmelk!
Na een leerzame lunch mochten de kinderen even uitrazen op de kuil om vervolgens te genieten van een uniek schouwspel. De koeien mochten voor het eerst dit jaar naar buiten toe! Met zijn allen stonden ze toe te kijken hoe de staldeur openging en de koeien dartelend de vrijheid in gingen.
Na dit speelkwartier kwam er nog een verrassing bij! Er stond een marsmannetje klaar zeiden de kinderen! Het was een professionele imker die alsom rondom de bijenkast heeft uitgelegd en als afsluiter mochten de kinderen met een vinger langs de verse honing om te proeven.
Er waren ook pony's op de boerderij. Deze elegante dieren hebben weerbaarheidstraining gegeven. De kinderen moesten door middel van tips en tricks de pony uit hun "slaapkamer" houden. Na de les konden de kinderen allemaal nog even knuffelen met de pony's.
Het was een fantastische, leerzame dag, zeer gevarieerd dankzij de mensen bij melkveehouderij 'De Weiden'.


Lezing Hans de Graaf over de 'vergeten' Zevenjarige Oorlog

BREDEVOORT - Na 75 jaar vrede in dit werelddeel staat Europa onder druk. Op zaterdag 20 april reflecteert Hans de Graaf op deze vrede aan de hand van een vergeten oorlog: de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). In de lezing 'Man en paard' staat hij stil wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.

Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Sommige partijen propageren een terugkeer naar de strikt nationale staat, een terugkeer naar gesloten grenzen en vrezen een teloorgang van de eigen cultuur. De lezing 'Man en Paard' is geen politieke lezing. Het is wel een voordracht over het thema Europa aan de hand van gebeurtenissen uit 1763 en wat nationale staten elkaar kunnen aandoen.

Aan het begin van 1763 vond de afwikkeling van de Zevenjarige Oorlog plaats. De heerlijkheid Bredevoort kreeg er een staartje van mee. Het was een vreselijke oorlog op Europese schaal, waarbij de Nederlanden neutraal waren. Sommige historici beschouwen die zevenjarige strijd zelfs als een wereldoorlog, omdat de Europese grootmachten (Frankrijk, Pruisen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Rusland) tevens streden om de koloniën.

Eind 1762 werd er vrede gesloten. De terugtocht van de Britse troepen moest geregeld worden. De Britten hadden in bloedige veldslagen gevochten, net over de grens, in wat nu Münsterland heet. Die terugtocht voerde over het gebied van de neutrale Nederlanden tijdens een strenge winter. De heerlijkheid Bredevoort was daarbij de eerste etappeplaats. Een enorme logistieke operatie, waarbij de bevolking ingeschakeld werd: manschappen en paarden moesten ondergebracht worden. Het bizarre leven van toen is goed te destilleren uit de archieven.

De Zevenjarige Oorlog is een voorbeeld van een Europa dat gedomineerd wordt door versnippering en nationalistische gevoelens, aangewakkerd door absolute heersers. Een onvoorstelbaar leed was het gevolg. De in Bredevoort geboren Hans de Graaf keerde in 1987 terug naar de Achterhoek. Hij was directeur van een drietal basisscholen en voorzitter van de Aaltense Musea (nu: Nationaal Onderduikmuseum). Zijn passie voor geschiedenis kwam tot uiting in diverse publicaties: van lesboeken tot een grondige studie naar het verdwenen laatmiddeleeuwse klooster Nazareth bij Bredevoort: 'Windesheimers op de heide'.

De lezing in de Koppelker aan de Koppelstraat 35 in Bredevoort is op zaterdag 20 april en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost vijf euro. Reserveren (gewenst) kan via de website.


www.koppelkerk.nl