De Ulftse Patience Mayaki-van der Horst, geboren in Nigeria, is nummer 18 op de lijst van ChristenUnie/SGP. Foto: PR
De Ulftse Patience Mayaki-van der Horst, geboren in Nigeria, is nummer 18 op de lijst van ChristenUnie/SGP. Foto: PR Foto:

Kandidaat-EU-parlementslid Patience Mayaki-van der Horst heeft geduld genoeg gehad

ULFT - Voor de in Ulft woonachtige Patience Mayaki-Van der Horst is het duidelijk: "Met mijn Nederlandse nationaliteit, het recht om te kiezen en het recht om gekozen te worden, vind ik dat de tijd gekomen is om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar een nieuw geluid, een nieuwe stem te laten horen."

Door Walter Hobelman

Patience Mayaki-van der Horst, geboren in Nigeria (zie kader) is een vrouw die de afgelopen jaren bepaald niet stil heeft gezeten, om zichzelf te ontwikkelen. Alles met het doel om een betere kwaliteit van leven te bevorderen, het welzijn van mensen te verbeteren en uiteindelijk een betere wereld te bouwen. Ze staat als nummer 18 op de lijst van ChristenUnie/SGP (lijst 7) bij de komende Europarlementsverkiezingen van 23 mei.
"Ik heb prachtige kansen gekregen om te studeren, eerst in Nigeria en daarna in Europa. Ik ben daarmee een bevoorrecht mens, want niet iedere Afrikaan krijgt die mogelijkheid", licht Patience toe. Als kind viel Patience al op bij onderwijzers. "Al vanaf de lagere school schreven leraren op mijn rapporten als commentaar dat ik een grenzeloze energie heb, voortdurend vragen stel en ontevreden ben met algemene antwoorden", zegt ze met een lach. "Dat is nooit veranderd", komt daar achteraan.

Bosbouw
Gedurende haar basis- en middelbare schooljaren staat Patience erom bekend deel te nemen aan verschillende buitenschoolse activiteiten, zoals de literaire- en debatgroep, de burgerlijke vrijheidsorganisatie en de wetenschappelijke quizclub. Ze bekleedde in die tijd ook verschillende bestuursfuncties. Haar studie bosbouw was niet haar eerste keuze. "Eigenlijk wilde ik medicijnen gaan studeren maar daar was voor mij geen plaats in het eerste jaar. Men adviseerde mij daarom bosbouw te gaan studeren en dan in het tweede jaar alsnog in te stromen richting de studie medicijnen. Maar dat is nooit gebeurd en daar heb ik geen spijt van."
Toen Patience vijftien jaar geleden voor haar universitaire studie naar Europa kwam, zag ze unieke kansen om kennis op te doen in de internationale diplomatieke gemeenschap. Ze nam deel aan verschillende internationale conferenties, waaronder de Verenigde Naties, waar ze - tijdens verschillende plenaire sessies - als pleitbezorger voor jeugdzaken delegaties van hoge functionarissen en vertegenwoordigers van verschillende landen toesprak.
Patience studeerde af met een eerste klas onderscheiding in haar bachelor studie in Bosbouw en heeft een universitaire graad in Europees Bosbouw en een Master of Business Administration (MBA) titel van diverse Europese universiteiten. Zij is lid van het Registerinstituut van Bankiers (Chartered Institute of Bankers) van Nigeria. "Patience staat bekend als inspirerend, oprecht en iemand die spreekt vanuit het hart", zo omschrijft haar man Arco haar. "Afkomstig uit een ontwikkelingsland is ze zelf enkele van de mondiale uitdagingen tegengekomen waar onze wereldleiders ook naar streven om gezamenlijke duurzame oplossingen voor te vinden. Ze is resultaatgericht, raakt de kern van het probleem en geeft eigenaarschap aan mensen".

Patience heeft duidelijk voor ogen wat ze wil bereiken als ze op 23 mei wordt gekozen als Europarlementslid.
"Ik ga me actief inzetten voor een Europa dat onderling samenwerkt. Echter de zelfstandigheid van lidstaten moet worden gerespecteerd. Een huis dat verdeeld is, kan niet bestaan en ik wil met mijn stem mogelijke oplossingen aanbieden". Patience is vooral goed ingewerkt in onderwerpen als migratie, mensenrechten en klimaat. Vooral het klimaat is een speerpunt voor haar, begrijpelijk met haar achtergrond in bosbouw. "Goed samenwerken in Europa aan de klimaatdoelen is cruciaal", meent Patience. Zij voorziet voor de toekomst dat er een nieuw soort vluchteling gaat ontstaan. Mensen vluchten dan vanwege de gevolgen van de klimaatsverandering, niet vanwege oorlogsgeweld. "Er moeten ambitieuze doelen gesteld worden en vervolgens dient daar gezamenlijk uitvoering aan worden gegeven. Waarom bijvoorbeeld vliegen we zoveel binnen Europa in plaats van goede en snelle treinverbindingen te realiseren?"

'Het is belangrijk dat er meer diversiteit komt binnen het parlement'

Ook is ze zeer betrokken bij de ontwikkelingen in haar geboorteland en het hele continent Afrika. "Als er in Afrika overal elektriciteit beschikbaar is en ook een goede infrastructuur en onderwijs, dan gaat er veel veranderen", aldus Patience, die toegeeft dat er al veel goeds gebeurt. "Het is belangrijk dat er meer diversiteit komt binnen het parlement. Mannen en vrouwen van verschillende afkomst en achtergrond. Andere manieren om naar zaken te kijken helpt ons om gemeenschappelijke oplossingen te vinden voor de diverse uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Dán kunnen we samen stappen gaan zetten. "



(IN KADER)
Patience Mayaki is op 3 december 1977 geboren in Nigeria en heeft twee broers en twee zussen. Haar vader is een gepensioneerde ambtenaar die geboren is in de zuidelijke regio (Niger delta) van Nigeria. Haar moeder is zowel een ondernemer als een toegewijde huisvrouw die grotendeels haar aandacht heeft besteed aan het thuisfront en voor het gezin heeft gezorgd. Het grootste deel van haar jeugd en jong volwassen leven bracht Patience in verschillende delen van het land door, waar ze woonde, studeerde en haar professionele carrière begon. Ze is bijna 15 jaar geleden naar Europa verhuisd om vervolgstudies te doen nadat ze een universitaire beurs van de Europese Commissie kreeg toegekend. Drie jaar geleden is ze, in de Achterhoek, getrouwd met Arco van der Horst. Samen wonen ze voor een deel van hun tijd in Den Haag en voor het andere deel in Ulft. Patience spreekt naast Engels, ook behoorlijk goed Nederlands maar dat wil ze nog verder verbeteren. "Maar jullie 'farmerslanguage' (het Achterhoeks, WH) lukt nog niet."
Patience werkt als 'Senior Environmental and Social Officer' bij de 'Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden' (FMO).