Jochem le Cointre. Foto: Pier Meindertsma
Jochem le Cointre. Foto: Pier Meindertsma Foto:

Concert met pianist Jochem Le Cointre

EIBERGEN - Op zaterdag 1 juni om 14.30 uur vindt in de Brackman Boerderij het volgende concert van Podium Eibergen plaats. Centraal staat de jonge componist/pianist Jochem le Cointre. Jochem begon zijn muzikale opleiding als jazzpianist, eerst aan de plaatselijke muziekschool in Leeuwarden, later ook via de jong talent klassen van de conservatoria in Groningen en Zwolle. Daarnaast volgde hij lessen klassiek piano bij Frank van de Laar. Dankzij een beurs van de Veneto Jazz Summer School kon hij vanaf 2011 in New York aan de New School for Jazz studeren.

In New York verdiepte Jochem le Cointre zich verder in klassiek piano en begon hij te componeren. Zijn eerste composities kwamen voort uit de jazz: stukken die steeds meer uitgebreid werden en een klassieke vorm kregen. Het eerste originele klassiek-romantische stuk dat hij schreef, ontstond vanuit een aantal muzikale invallen die hij op papier schetste. Hij liet de schetsen aan zijn docent Yedidia zien, die hem aanmoedigde verder te schrijven. Yedidia wees Le Cointre op de Franse inslag in de compositie, wat voor Jochem aanleiding was om de geschiedenis van de Hugenoten - de geschiedenis van zijn eigen familie - als thema te nemen voor de compositie. Zo ontstond het Bartholomeus pianotrio, een van de werken die uitgevoerd worden.
Voor het optreden op 1 juni heeft Le Cointre een aantal werken uitgezocht van hemzelf en van andere componisten. Van Jochems hand zijn onder meer te horen het Bartholomeus trio en piano-variaties op Laat Me van Ramses Shaffy. Daarnaast zijn een prelude en fuga van Bach te horen in transcriptie voor viool en cello, alsmede 'Song on the land' voor piano solo van Yedidia en de cellosonate Four Cities van de Turkse componist/pianist Say. Aan de hand van deze werken geeft Le Cointre uitleg over zijn ontwikkeling als pianist en componist. Daarbij zoekt hij nadrukkelijk de interactie met het publiek.
Medespelers zijn violist Tim Brackman, tevens programmeur van Podium Eibergen, en cellist Rogier Tamminga. Brackman volgt momenteel een post-graduate opleiding bij Pavel Vernikov en Svetlana Makarova aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo, Italiƫ. Hij is onder meer violist van het Animato Strijkkwartet en het Brackman Trio. Rogier speelt in orkesten en ensembles als het NJO Symfonieorkest en De Formule, op klassieke en niet-klassieke podia zoals het Concertgebouw Amsterdam en het North Sea Jazz Festival.
Meer info over concert en reservering: entree 17,50 euro (10 euro voor scholieren/studenten); reserveren noodzakelijk, via info@podiumeibergen.nl.


www.podiumeibergen.nl