Aftredend bestuurslid Wim Winkeldermaat. Foto: Rob Weeber
Aftredend bestuurslid Wim Winkeldermaat. Foto: Rob Weeber Foto:

Gemeenschapsraad Neede mag weer vier jaar door

NEEDE - Het doel van de Gemeenschapsraad (GRN) is simpel, houd Neede leefbaar en vitaal voor jong en oud. Dat er genoeg te bespreken valt, bleek woensdagavond weer tijdens de twaalfde jaarvergadering. Maar het beste nieuws was waarschijnlijk de toezegging van wethouder Marijke van Haaren dat de gemeente het convenant met de GRN weer voor vier jaar wil verlengen.

Door Rob Weeber

De GRN is geen actiegroep, maar een belangengroep en haar inzet is merkbaar op een breed terrein. Zij ijverde voor een 30-km zone in de buurt Ruwenhof, bemoeide zich met de schutting rond de LARGAS, met het bidboek van boerderij De Meijer en Huize de Kamp, was betrokken bij de uitkijktoren, maakte zich druk om het woonbeleid, bepleitte een nieuw ontsluitingsplan voor de Russchemors, nam stelling tegen de dinsdagmiddagsluiting van het gemeentehuis, organiseerde een accommodatieonderzoek in Neede en, niet in de laatste plaats, zette zich, in samenwerking met de OVN en andere betrokken partijen, in voor een nieuwe visie op de Oudestraat. Deze transformatievisie voor 2030, goedgekeurd door het college, is inmiddels in gang gezet. Het wordt een 'groene' oplossing. Niet alles lukt, maar algeheel is de conclusie dat het bestaan van de GRN het dorp ten goede komt.

Waar bovendien vrijwilligersorganisaties veelal kampen met een gebrek aan bestuursleden, daar is bij de GRN 'het lek boven'. Aftredend en niet herkiesbaar was Wim Winkeldermaat.

'Gemeente vond ons eerst maar 'lastig'; nu is de relatie uitstekend'

Hij was praktisch vanaf de oprichting van de GRN al bestuurslid. In zijn afscheidswoord memoreerde hij aan het feit dat hij de zeker in de beginfase het gevoel had dat de gemeente de GRN als 'lastig' ervoer. Inmiddels echter is de relatie uitstekend. Hijzelf was naar eigen zeggen altijd gedreven en betrokken en ondanks zijn afreden, blijft hij de GRN zeker volgen.

Extra slagkracht
Drie aftredende leden hadden al aangegeven de periode met een jaar te willen verlengen: voorzitter Inus Westhoff, secretaris Ellen Breukers en lid Jan Willem Wensink. Zij krijgen bovendien versterking van drie nieuwe leden, Paulien Voordouw-Veefkind, Jeroen Kooijers en Richard Grevelink van de OVN. Daarmee heeft het bestuur extra slagkracht om het komende jaar projecten in gang te zetten en door te voeren.

Gebint van De Meijer
Met de rondvraag kwam de voortgang rondom de bouwplannen bij Huize de Kamp ter sprake. Ben Wilbrink wees op het feit dat een antiek gebint open en bloot ligt en wegrot, terwijl het voor de restauratie bedoeld is. De GRN zegde toe Huize de Kamp voor de volgende bestuursvergadering op de agenda te zetten. Na afloop van het formele gedeelte gaf Ingrid ten Hoopen een inkijk in de btw-regeling voor verenigingen en stichtingen.