De appartementen aan de Lessinlaan in Utrecht zijn een voorbeeld van de bouwstijl uit de wederopbouwtijd. Foto: gemeente Utrecht
De appartementen aan de Lessinlaan in Utrecht zijn een voorbeeld van de bouwstijl uit de wederopbouwtijd. Foto: gemeente Utrecht Foto:

Lezing over Wederopbouw-architectuur

BREDEVOORT - In 2019 besteden alle Achterhoekse gemeenten aandacht aan hun wederopbouw-architectuur. Ook de Koppelkerk - als wederopbouw-kerk - staat stil bij de wederopbouw. Kunsthistorica Maria Driessen geeft op vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw.

De wederopbouw vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen, was vernield. Ook huizen, fabrieken en gebouwen waren vernietigd of beschadigd. Met hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.
De wederopbouw vond ruwweg tussen 1940 en 1958 plaats. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriƫle aanpak van het bouwen. Maria Driessen toont vele voorbeelden van de bouwstijl en leert de wederopbouwelementen herkennen. Een typische kerk in deze stijl is de Hofkerk in Delft. Maar ook de Bredevoortse Koppelkerk is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.
De lezing is in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 31 mei vanaf 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de entree kost tien euro en reserveren kan via www.koppelkerk.nl.


Oehoe centraal op thema-avond IVN/KNNV

WINTERSWIJK - IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden woensdag 12 juni een thema-avond over de oehoe. Aanvang 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, Winterswijk. Entree: 3 euro voor leden IVN of KNNV, 5 euro voor niet-leden.

In 1997 werd er voor het eerst in Nederland een broedgeval van de oehoe goed gedocumenteerd. Dit oehoepaar broedde in de Enci-groeve bij Maastricht. Daarna verschenen er langzamerhand meerdere paartjes in Limburg.
In het jaar 2002 vond een roofvogelonderzoeker bij Winterswijk bij toeval een nest met jonge oehoes. Was dit de voorbode van een toename in andere delen van Nederland buiten Limburg? Onderzoeker Gejo Wassink beet zich vanaf dat moment helemaal vast in deze grootste uilensoort van de wereld. Samen met een Duitse onderzoeker zocht hij in West Duitsland vele oehoeparen. Jongen werden geringd en alles wat te onderzoeken viel is onderzocht. In Nederland werden zelfs jonge oehoes gevolgd met satellietzenders.
Over deze indrukwekkende uilensoort houdt Gejo Wassink op 12 juni een lezing. Hij neemt de aanwezigen mee in het leven van deze reuzen-uilen. Hoe komt het dat deze uil zich aan het uitbreiden is in Nederland? Hoeveel zijn er eigenlijk en wat eten dergelijke grote uilen? In welke gebieden komen ze voor en. zitten er inmiddels ook al meer oehoes bij Winterswijk? Hebben ze een voorkeur voor bepaalde broedplekken? En waar gaan de jonge uilen heen wanneer ze het ouderlijk territorium verlaten? Op al deze vragen en meer komen er antwoorden tijdens deze avondvullende lezing. Meer info bij: marionvannoord@kpnmail.nl en 06-24199004.