De groep leerlingen neemt enthousiast afscheid van Eibergen. Foto: Bert Dijkhuizen
De groep leerlingen neemt enthousiast afscheid van Eibergen. Foto: Bert Dijkhuizen Foto:

Duitse schoolkinderen maken kennis met Berkel

EIBERGEN - Ruim 50 leerlingen van de Felicitasschule Vreden bezochten de afgelopen dagen Eibergen. Doel van het bezoek was een belevingstocht op en aan de oevers van de Berkel.

Met de Berkelzomp De Snippe gingen de scholieren op de nieuwe en oude Berkel varen. Onderweg kon iedereen aan het roer staan en ontdekken hoe een schip reageert op het roer. Zo leerden ze bakboord en stuurboord van elkaar te onderscheiden. Het maken van een platte knoop was vaak een moeilijke opdracht. De diepte van de Berkel meten ging makkelijker. Ook werd gemeten hoe diep de zonnestralen in het water kan komen, wat belangrijk is voor de plantengroei en de vissen. De pH-waarde van rivierwater, azijn en sodawater werd onderzocht en de tocht werd afgesloten met een doorvaart door de eeuwenoude sluis.
Tegelijkertijd werd op de oever van de Berkel gezocht naar waterbeestjes. Er werden schelpen van zoetwatermosselen gevonden, kikkervisjes en insecten werden gevangen en onderzocht.

Lerares Dorothee Beuting-Hunke was erg enthousiast over het programma en vol lof over het werk van de Berkelschippers. Volgens haar komt de Felicitasschule volgend jaar zeker opnieuw.

Coördinator van dit programma, Bert Dijkhuizen van de Berkelschippers, hoop dat hiermede een verdere stap wordt gezet in deelname van basisscholen uit het Duitse grensgebied aan dit educatieve programma voor leerlingen van deze scholen. Naast de Felicitasschule neemt de St. Norbertschule eveneens uit Vreden voor het tweede achtereenvolgende jaar deel aan het programma.