Haidy Jansen-Oude Luttikhuis wijst op het 'Vergeet-mij-niet-speldje' van Bert Kruisselbrink. Foto: Rob Weeber
Haidy Jansen-Oude Luttikhuis wijst op het 'Vergeet-mij-niet-speldje' van Bert Kruisselbrink. Foto: Rob Weeber Foto:

Debuut Vierdaagse in teken van dementie

EIBERGEN - Eibergenaar Bert Kruisselbrink is fanatiek sporter. Sporten is zijn uitlaatklep en het houdt hem naar eigen zeggen in balans. Voor dit jaar heeft hij zichzelf een nieuw doel gesteld: meedoen aan de 103de editie van de Nijmeegse Vierdaagse die op dinsdag 16 juli begint. Zijn deelname echter is niet zomaar een bevlieging, het is een wandeltocht met een missie. Hij wil sponsorgeld ophalen voor een dementieproject genaamd Zorgerf Berkelland. Afgelopen zaterdag werd hij tijdens zijn laatste training verrast door initiatiefnemer Haidy Jansen-Oude Luttikhuis die hem het 'Vergeet-me-niet-speldje' opprikte van Alzheimer Nederland. Berts vader is dement.

Door Rob Weeber

De Enschedese Haidy Jansen-Oude Luttikhuis, oorspronkelijk afkomstig uit Rietmolen, zegde in 2018 haar baan in het onderwijs op om zich 100% te kunnen richten op haar missie. Zij bedacht in 2016 een plan voor een plattelandse woon-zorgvoorziening voor dementerende mensen. Nederland vergrijst en het aantal mensen met dementie stijgt. Langer thuiswonen is vaak geen optie, maar de wachtlijsten voor de verpleegtehuizen zijn lang. Haidy's moeder is dement.

Haar plan voor het Zorgerf Berkelland is te omschrijven als Particulier Gestuurde Zorg (PGZ) en vraagt enorm veel creativiteit, (financiƫle) zelfopoffering en doorzettingsvermogen. "Ik ontmoet veel enthousiaste mensen die het plan helemaal zien zitten. De bottleneck echter zit in het vinden van een geschikte locatie. Uit studie is gebleken dat een groene plek de heilzaamste omgeving voor dementerende mensen is. Daarmee kom je dus uit bij een locatie in het buitengebied. In november 2018 is in de gemeente Berkelland het kader woon-zorg-initiatieven vastgesteld. Doel ervan is burgerinitiatieven experimenteerruimte te geven voor woon-zorginitiatieven. Maar tot nu toe heeft nog geen enkel initiatief steun gekregen. Het Zorgerf Berkelland is een aanvulling op het WLZ aanbod en ik hoop oprecht dat dit initiatief wel steun gaat ondervinden. Natuurlijk begrijp ik ook dat vestiging in het buitengebied binnen het huidige beleid voor ruimtelijke ordening een lastig punt is."

Doordat zijn vader dement is, maakt Bert de reguliere zorg van dichtbij mee. "Mijn vader zat eerst in een verpleegtehuis. Ik heb alle bewondering voor de zorgverleners daar, maar de personele onderbezetting en het chronisch geldtekort voorkomt zorg op maat. Gelukkig is hij overgegaan naar een kleine wooneenheid van acht mensen en je ziet hem opbloeien. Toen ik over het Zorgerf Berkelland las, heb ik dan ook direct contact opgenomen met Haidy met de vraag wat ik voor haar kon betekenen. Ik werd de eerste vrijwilliger en heb haar geholpen met financiƫle aangelegenheden. Mijn bewondering gaat uit naar haar ambitie en doorzettingsvermogen. Dat herken ik ook bij mezelf met sporten. Bovendien is het fijn als je af en toe een duwtje in de rug krijgt bij hetgeen je doet. Zo kwam ik op het idee om de Vierdaagse te gaan lopen en daarmee sponsorgelden voor het Zorgerf Berkelland op te halen. Ter onderstreping van dat doorzettingsvermogen koos ik voor de langste afstand, de 50 km."
Een bijdrage aan de wandelmissie van Bert voor het Zorgerf Berkelland (www.zorgerfbekelland.nl) kan nog tot 23 augustus. Meer informatie daarover is te vinden op de website.


www.devierdaagsesponsorloop.nl/s/p/?q=bert+kruisselbrink