(vlnr) Jamkoningin Mireille ter Haar, Marcel Stroet, Monique Goudbeek en Ronnie Konniger. Zittend Tijs Kornegoor. Foto: Rob Weeber
(vlnr) Jamkoningin Mireille ter Haar, Marcel Stroet, Monique Goudbeek en Ronnie Konniger. Zittend Tijs Kornegoor. Foto: Rob Weeber Foto:

Monique Goudbeek wint Jamquiz

NEEDE - De Jamquiz was een nieuw onderdeel op de Jammarkt afgelopen woensdag. Bezoekers konden bij Stroet een vragenformulier met 15 vragen invullen en zo hun kennis testen over de Jammarkt en de Jamfabriek die Neede ooit rijk was. Monique Goudbeek woont 15 jaar in Neede en heeft de Jamfabriek nooit gekend. Wel kent ze vele Jamkoninginnen. Haar man deed zeker niet onder voor haar en samen wisten ze 12 vragen goed te beantwoorden. Dat was veel meer dan het gemiddelde, dat bij vijf lag. De moeilijkste vraag vond Monique die over het vroegere Verzendhuis, opslagplaats voor de Jamfabriek. Tegenwoordig is daar Totaal Centrum Neede gevestigd. Monique ontving uit handen van Marcel Stroet een heerlijke vruchtenvlaai en een handige tafelbarbecue. Verder kreeg ze de ontvangsten van de nieuwe Jamkoningin Mireille ter Haar en de voorzitter van de Stichting Nationale Jammarkt Ronnie Konniger.


SEN'76 biedt vertier
voor iedere leeftijd

NEEDE - De SEN'76 week 2019 is weer in volle gang in Neede. De zomerfeesten bieden voor iedere leeftijd vertier. De Koepel Knoepel Playbackavond is voor en door de jongeren, de Ouderenmiddag voor de ouderen.

Door Rob Weeber

Koepel Knoepel Playbackavond
Traditioneel is de donderdagavond voor de Koepel Knoepel Playbackavond. Tijdens deze avond strijden een aantal teams om de playbackprijs. Het onderdeel hoort bij de Koepel Knoepel spelen op de zaterdagmiddag. Winnaar van de Koepel Knoepel trofee is het team dat en op donderavond en op zaterdagmiddag wint.
Het SEN'76 onderdeel staat reeds jaren op het programma en wordt al 24 jaar ondersteund door Gerald Molenveld vanuit de SEN'76 organisatie. Zijn zorg dit jaar geldt niet zozeer het niveau van deelname, als wel het aantal teams dat zich inschreef. "We zien een lichte terugloop van teams. Dat heeft met leeftijd te maken. De teams bestaan uit tieners en twintigers. Zodra ze zich echter settelen, dan neemt de animo af om deel te nemen aan de Playbackavond. We zijn dus op zoek naar nieuwe jeugd. Het niveau van het evenement is alleen maar gestegen de laatste jaren. Desondanks benadrukken we ieder jaar dat het plezier voorop moet staan en niet het winnen. Meedoen zorgt bovendien voor mooie herinneringen later. Verder bieden we begeleiding aan voor teams die voor het eerst meedoen. Er zijn namelijk ook een paar regels waaraan de teams moeten voldoen. We willen geen compilatie van muziek. Het met een nummer zijn dat ooit bedacht is en uitgevoerd op de radio of een ander medium."
Donderdagavond streden zeven teams om de eerste plaats. Twee van hen waren nieuw: 'De luchtige Vlearmuze' en 'Ingewikkeld'. Na rijp beraad van de professionele jury, zij bestaat uit mensen uit het theatervak, werd de uitslag bekend gemaakt. Op de derde plek eindigde 'Onwiez'. De tweede plek was voor 'Fout geplukt' en tot winnaar werd uitgeroepen de 'Noffels'. Nu is het dus afwachten of de Noffels ook sportief zijn.
Ouderenmiddag
Donderdagmiddag was er de Ouderenmiddag, speciaal voor de Needse ouderen. Zoals ieder jaar is dit een zeer gewaardeerd en bezocht onderdeel. Maar liefst 350 ouderen namen zitting in de feesttent. De middag begon met het voorstellen van de nieuwe Jamkoningin, Mireille ter Haar. Daarna werden er broodjes jam en snacks uitgedeeld. De broodjes worden ieder jaar door de standhouders van de Jammarkt aangeboden. Maar er is geen SEN'76 feest zonder muziek. Ook tijdens de Ouderenmiddag treedt er een band op. Dit keer was dat een band met 'wortels in het verleden', althans waar het de naam betreft. The Moodchers Tribute Band trad op en vermaakte de aanwezigen met sfeervolle muziek. Er werd volop gedanst en polonaise gelopen. Tijdens de pauzes konden de mensen een praatje maken met Jamkoningin Mireille te Haar en met haar op de foto.

Winnaars van de Playbackavond de 'Noffels'.   Foto: Rob Weeber