Geert van der Veer en Gerrit Keuper voor het WEMA gebouw. Foto: Rob Stevens
Geert van der Veer en Gerrit Keuper voor het WEMA gebouw. Foto: Rob Stevens Geert van der Veer

Bouw'n en blaozen op de Brink in Eibergen

EIBERGEN - Het is nog zomer en dan al bezig met het bouwen van een midwinterhoorn? Wie in december op zijn eigen hoorn een deuntje wil blaoz'n zal toch nu al moeten beginnen met bouwen van een hoorn. Vandaar dat donderdag 5 september een 'Warkshop midwinterhoorn bouw'n' is gestart in de WEMA. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar. De kosten bedragen €75 voor de hele periode. De WEMA is het eigen clubgebouw van de midwinterhoorngroep Eibergen, op de Brink naast de Hema.

Door Rob Stevens

Geert van der Veer is secretaris van de midwinterhoorngroep Eibergen. Geert: "Bouwen is gewoon doen maar voor blaoz'n is toch echt enige oefening nodig. Daarom hebben we een 'warkshop midwinterhoorn blaozen' in het leven geblazen. Onder vakkundige leiding wordt belangstellenden dan de techniek van het blazen bij gebracht. En voor wie zelf (nog) niet over een hoorn beschikt is er wel eentje te leen. Vanaf dinsdag 3 september. start de cursus voor beginnende midwinterhoornblazer (max. 10 pers.) In tien lessen worden de eerste blaastechnieken bijgebracht. Wie interesse heeft in één van beide warkshop's kan contact opnemen met Gerrit Keuper telefoon 06-50618474."

De midwinterhoorngroep zit straks al weer een jaar in de WEMA. Het pand wordt gratis ter beschikking gesteld door Pillen Assurantiën uit Beltrum. Het is voor de midwinterhoorngroep een prachtige mogelijkheid om vanaf die locatie het immateriële erfgoed 'midwinterhoorn blaozen' onder de aandacht te brengen.

De midwinterhoorngroep Eibergen is een actieve club. De midwinterhoorngroep was voorheen maar zes weken per jaar actief, nu is dat inmiddels bijna het gehele jaar. Behalve de beide cursussen is de groep ook alweer bezig met de organisatie van de bekende midwinterhoorn wandeltocht op 22 december. En ook op de scholen worden weer lessen voorbereid om met jongeren samen te bouwen aan een hoorn.

Gerrit vertelt nog over het nieuwste plan van de midwinterhoorngroep Eibergen. Achter de schermen is men bezig met de realisatie van een heuse midwinterhoornplantage. Daar komen bomen en vlierstruiken. Hoogst waarschijnlijk op een perceel bij de Stokkersberg. Er zijn daarvoor al perspectiefvolle gesprekken gevoerd met de gemeente en de Marke Mallem. Op een terrein dat onder aan het talud van de N18 ligt zullen de berken worden geplant die in de toekomst gebruikt worden om een fraaie midwinterhoorn van te bouwen. Een goede hoorn is licht tot sterk gebogen. In het bos moet je die als het ware zoeken in de kroon van een boom of elders. Bomen worden daarom op de plantage bewust zo geplant dat ze als vanzelf een beetje krom groeien. Omdat ze bijvoorbeeld in de schuinte van het talud van een sloot groeien. Vlierstuiken zijn weer nodig om de mondstukken van de midwinterhoorn van te maken. Kortom, een bedrijvig clubje de midwinterhoorngroep Eibergen. In zomer en winter!