Het boek is overhandigd aan wethouder Ted Kok. Foto: Eva Schipper
Het boek is overhandigd aan wethouder Ted Kok. Foto: Eva Schipper Foto:

Een boek speciaal voor boeren

MEDDO/AALTEN - Een boek dat speciaal is gemaakt voor boeren om beter te leren communiceren. Monique te Kiefte uit Meddo schreef het. Ze is coach en trainer in de agrarische sector. Op vrijdag 13 september was de presentatie van haar boek: Boer en Communicatie Eitje?. Verschillende mensen gaven op deze feestelijke dag een speech. Dit waren accountmanager Rene Steentjes, wethouder Ted Kok uit Aalten, Hans Keuper en Monique zelf.

Door Eva Schipper

Rene Steentjes werkt bij de Rabobank als accountmanager op gebied van voedsel en in de agrarische sector. Rene en Monique kennen elkaar al jaren. Hij had een verrassing voor Monique. Ze kreeg van hem een stuk klei aangeboden en daar mocht ze een coach van boetseren. De instructies werden door Rene gegeven. Zo zei Rene: "Een coach moet stevig in zijn schoenen staan, dus je mag grote voeten kneden. De coach mag grote oren krijgen, een luisterend oor is een van de belangrijkste dingen van een coach." Na een aantal aanwijzingen had Monique op het podium een eigen coach van klei gemaakt. De klei stond ook symbool voor de klant. Klei is kneedbaar als je het goed verzorgt. Zodra je minder zorg biedt, zal het poppetje kil en hard worden.
Ted Kok is wethouder van Aalten. Hij vertelt over de samenwerking met Monique. "Een poos geleden startte er in de gemeente Bronckhorst en Berkelland een project om boeren te coachen. De cursus was bedoeld om de mensen toekomst gericht na te laten denken. Dit wilden we ook mogelijk maken voor de 300 boerenbedrijven in Aalten." De gemeente Aalten heeft veel nieuwe kennis verkregen door Monique. Op deze manier gingen boeren in Aalten ook het gesprek met elkaar aan. Ted Kok vertelt lachend: "Ik ben niet de grootste boekenlezer, maar dit boek ga ik zeker lezen." Ted Kok sluit af door iedereen uit te nodigen voor het volksfeest in Aalten. "Tot op de markt met een sapje of tot vanavond bij de Graafschap."

Afsluitend vertelde Hans Keuper een verhaal en zong hij een nummer. Hans is bekend als zanger door Boh Foi Toch. Monique wilde graag dat hij ook aanwezig zou zijn, omdat hij 'de boer' ook goed begrijpt. Tijdens het optreden was er een vrolijke sfeer in de zaal. Iedereen genoot van zijn grappen en zijn dialect.
Het boek van Monique is vanaf nu te koop. Er is ook een luisterboek verkrijgbaar.


www.tekieftecoaching.nl

Hans Keuper geniet van zijn optreden bij Monique. Foto: Eva Schipper