Siward Dijkman, Jan Pardijs, Herman Zwiers, Gerrit Korenblek en Hans Pardijs (v.l.n.r) op de rie Eichers van de familie Pardijs. Foto: Jan Hendriksen,
Siward Dijkman, Jan Pardijs, Herman Zwiers, Gerrit Korenblek en Hans Pardijs (v.l.n.r) op de rie Eichers van de familie Pardijs. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Oldtimerbezitters treffen elkaar bij 't Meulenbrugge in Vorden

ACHTERHOEK – Als het over oude tractoren gaat, is er bij de familie Pardijs aan de Mosselseweg in Vorden nooit gebrek aan gespreksstof, blijkt al snel aan de keukentafel. Drie generaties er zijn gepassioneerd van. Opa Jan (79), zoon Hans (55) en kleinzoon Lars (25) Pardijs zijn dan ook regelmatig op pad met hun 'Eichers' om deel te nemen aan oldtimer toertocht of -manifestatie. Er staan er zelfs vier van dit tractormerk van 'op stal' op boerderij 't Meulenbrugge waar zaterdag 28 september het veertigjarig bestaan van de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) afdeling Gelderland wordt gevierd.

Door Jan Hendriksen

Het was begin jaren zestig van de vorige eeuw dat er voor het eerst een 'Eicher' op het erf van boerderij 't Meulenbrugge onder in de 'Mosselenk'zijn dienst deed. "We waren de enige in de regio met dit merk. In Duitsland bouwde Eicher naast tractoren ook diverse landbouwmachines zoals ploegen en heftrucks en zelfs vrachtauto's. Onze eerste Eicher kocht mijn vader begin jaren zestig van de Nederlandse importeur van Eicher, de firma Nijhof in Oeken", zo merkt Jan Pardijs op. De collectie van de familie Pardijs bestaat uit Eichers die uit 1957, 1962, 1976 en 1983 dateren. Respectievelijk een één, twee en twee met drie cilinders. "Ook de laatste mag zich oldtimer noemen omdat de grens om als oldtimer te worden betiteld op 25 jaar is gesteld", zo verklaart Siward Dijkman (74) uit Lochem, die samen met Herman Zwiers (59) en Gerrit Korenblek (69) uit Laren ook aan de keukentafel bij de familie Pardijs zijn aangeschoven. Alle drie oldtimer bezitters zijn actief zijn binnen de afdeling Gelderland van de OTMV en organisatorisch en bestuurlijk betrokken bij de jubileumdag die zaterdag in Vorden plaatsvindt. Gerrit Korenblek: "De OTMV is in 1979 opgericht en is een landelijke vereniging onder verdeeld in provinciale bestuursafdelingen. In totaal telt de vereniging landelijk 6500 leden waarvan er 1300 afkomstig zijn uit Gelderland en die evenredig verdeeld zijn over de Achterhoek en Liemers, Veluwe en Betuwe. De meeste leden zijn liefhebbers van antieke tractoren en werktuigen en niet te vergeten stationaire motoren uit vervlogen tijd."

Toertochten
De hobby bestaat vooral uit het repareren en of restaureren van tractoren en machines. "Maar ook laten we ons materiaal regelmatig op diverse shows zien of we nemen deel aan de talrijke toertochten die we als OTMV maar die ook door menige andere verenigingen, instanties of zelfs door particulieren worden georganiseerd", zo verklaart Herman Zwiers die jaarlijks voor de organisatie van een grasmaaiwedstrijd in zijn geboortedorp tekent waar hij dit jaar zelfs Nederlands kampioen werd.

'Bruineblaadjesrit'
OTMV afdeling Gelderland organiseert haar achtste lustrum zaterdag met een toertocht voor tractoren, de zogenaamde 'Bruineblaadjes rit' gecombineerd met een fietstoertocht (inclusief middagstop met catering) voor de leden en partners door het prachtige landelijke gebied van de gemeenten Lochem en Bronckhorst. Als afsluiting wordt 's avonds een feestavond met buffet georganiseerd bij de camping 't Meulenbrugge waar men aan het begin van de dag heeft verzameld.