De zaal wacht op de presentatie. Foto: Rob Stevens
De zaal wacht op de presentatie. Foto: Rob Stevens

Rekkense kliniek: 'Een breuk gerepareerd met goud'

EIBERGEN - Dinsdagavond 24 september zit de voormalige sportzaal van de TBS-kliniek in Rekken tjokvol. Voormalige werknemers van de kliniek, inwoners van Rekken en omgeving, wethouders, raadsleden, ambtenaren, iedereen is benieuwd naar de plannen die Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft met het rijksvastgoed waarvan velen de historie nog zo na aan het hart ligt. In het najaar start de procedure voor de verkoop.

Door Rob Stevens

'Oldenkotte, Huis van de natuur, ruimte voor schoonheid en verwondering', lezen belangstellenden op het projectiescherm naast de klimwand als ze binnen komen. Het geeft meteen een indruk in welke richting Floris Alkemade de nieuw bestemming voor de kliniek zoekt. Ooit domineerden heidevelden de plek voordat de kliniek verscheen. De natuur moet opnieuw bezit nemen van Oldenkotte. Natuur met een grote biodiversiteit, gecombineerd met nieuwe functies zoals bijvoorbeeld een hostel of theetuin. Inwoners van Rekken kunnen hiervoor ook ideeën aandragen. De plannen sluiten aan bij de groeiende belangstelling voor ecotoerisme. Laagdrempelig, met respect voor de omgeving.

Alkemade: "Ik ben benieuwd naar wat Rekken van de plannen vindt. Vanavond is voor mij een eerste test. De inrichting heeft honderd jaar historie en is van belang geweest voor de identiteit van Rekken. Een nieuwe functie moet aansluiten bij die identiteit en het landschap. De sluiting van de kliniek vijf jaar geleden, heeft een breuk teweeg gebracht. In Japan bestaat een techniek waar gebroken aardewerk gerepareerd wordt met goud, opzichtig. De breuk voegt iets toe. Het gerepareerde wordt anders, in zekere zin nog mooier."

Inwoners worden betrokken bij planvorming

In november komen drie dagen studenten van hogeschool Saxion op het terrein van Oldenkotte brainstormen over de mogelijkheden van het complex in het licht van de gestelde voorwaarden. Maar uit reacties van de zaal is duidelijk: Rekken wil betrokken bij het invullen van toekomstige functies van het complex. Het plan wordt al snel aangepast, met brede instemming, ook van aanwezige Saxion bestuurders. Inwoners van Rekken zullen de studenten deze dagen vergezellen. De angst voor massatoerisme drukt Alkemade de kop in: "Het wordt hier geen Efteling. We bewaken met grote zorgvuldigheid de uitgangspunten van het project."

Oud-werknemers van de inrichting zijn blij dat het pand niet wordt gesloopt. Het plan van Harry van Doorn voor een klompenpad over het terrein wordt met gejuich begroet. En voor een museum op het terrein, met aandacht voor de historie van het complex, is genoeg materiaal.

Maar de grote vraag werd, gek genoeg, pas gesteld door de laatste spreekster uit de zaal: Ineke van der Werf. "Meneer Alkema ik durf het bijna niet te vragen. Achterhoekers staan niet meteen juichend op de banken bij een presentatie. Waarom heeft u de zaal niet allereerst na uw presentatie gewoon gevraagd wat we er van vinden? Ze wendt zich tot de zaal: "Wie vindt dit géén goed plan?" De zaal is gevuld met 140 toehoorders. Geen enkele vinger gaat omhoog.

Op de website van de gemeente Berkelland is de presentatie van Floris Alkemade opgenomen.

Een vragensteller in de zaal. Foto: Rob Stevens